Sticanjem statusa punopravne članice Evropske unije 1. jula 2013. godine Hrvatska prestaje da bude članica CEFTA sporazuma i počinje sa primenom svih pravila i propisa koje EU propisuje za svoje članice.

Hrvatska će prihvatiti zajednički režim trgovine EU, koji je u odnosu na Srbiju regulisan Prelaznim trgovinskim sporazumom, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, Ugovorom o trgovini tekstilom i tektilnim proizvodima, kao i unutrašnjim pravilima poput autonomnih trgovinskih mera i tehničkim propisima EU.

Biro za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije ocenio je da će izlaskom Hrvatske iz CEFTA sporazuma nastati promene u trgovini u pogledu strukture i obimu robne razmene u regionu i da će pojedini proizvodi poreklom iz Srbije iz oblasti poljoprivrede imati povoljnije uslove plasmana na CEFTA tržištu.

Kako procenjuju u PKS, Srbija će dobiti na značaju u trgovini u regionu zbog povoljnijih uslova u pogledu cene radne snage, a očekuje se i povećana motivacija partnera iz regiona za organizovanje proizvodnje u Srbiji. 

Privredna komora Srbije procenjuje i da će ulaskom Hrvatske u EU Srbija imati prednost u izvozu duvana u Hrvatsku i na CEFTA tržištu i da će moći da izvozi cigarete u Hrvatsku bez carine, dok će se nepovoljan uticaj ispoljiti na izvozu robe kao što je šećer, za koji su određene izvozne kvote.

Novi Proizvodi

Airwaves Cool Ice Mint Guma za žvakanje Airwaves Cool Ice Mint sadrži mikrogranule koje daju intenzivnu svežinu i...

Carski proizvodi Proizvodi bez glutena pripremljeni su od mesa i začinjeni prirodnim začinima.  Paštete 95 g i...

Jogood u velikom pakovanju Voćni jogurti kompanije Imlek dostupni su u novim XXL pakovanjima. Jogurti sa ukusom jagode i...

Market network

Market network je specijalizovan portal za menadžment u trgovini i sektoru robe široke potrošnje. Obraća se profesionalcima u trgovinskim lancima, proizvodnim kompanijama, uvozno-izvoznim firmama, svim  trgovinskim formatima kao i drugim učesnicima u sektoru trgovine i nije za potrošače. Market network prati i obaveštava ciljnu grupu o trenutnom stanju u trgovini Srbije, regiona i sveta, aktuelnim temama, novim proizvodima i trendovima...

 

Market network is a specialized portal for management in trade and consumer goods sector. It is devoted to professionals in retail chain-stores, manufacturing companies, import-export companies, all trade formats as well as other participants in the trade sector and it is not for consumers. Market network monitors and informs target groups about the current situation in the trade sector in Serbia, the region and the world, it writes about current issues, new products and trends...