Sticanjem statusa punopravne članice Evropske unije 1. jula 2013. godine Hrvatska prestaje da bude članica CEFTA sporazuma i počinje sa primenom svih pravila i propisa koje EU propisuje za svoje članice.

Hrvatska će prihvatiti zajednički režim trgovine EU, koji je u odnosu na Srbiju regulisan Prelaznim trgovinskim sporazumom, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, Ugovorom o trgovini tekstilom i tektilnim proizvodima, kao i unutrašnjim pravilima poput autonomnih trgovinskih mera i tehničkim propisima EU.

Biro za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije ocenio je da će izlaskom Hrvatske iz CEFTA sporazuma nastati promene u trgovini u pogledu strukture i obimu robne razmene u regionu i da će pojedini proizvodi poreklom iz Srbije iz oblasti poljoprivrede imati povoljnije uslove plasmana na CEFTA tržištu.

Kako procenjuju u PKS, Srbija će dobiti na značaju u trgovini u regionu zbog povoljnijih uslova u pogledu cene radne snage, a očekuje se i povećana motivacija partnera iz regiona za organizovanje proizvodnje u Srbiji. 

Privredna komora Srbije procenjuje i da će ulaskom Hrvatske u EU Srbija imati prednost u izvozu duvana u Hrvatsku i na CEFTA tržištu i da će moći da izvozi cigarete u Hrvatsku bez carine, dok će se nepovoljan uticaj ispoljiti na izvozu robe kao što je šećer, za koji su određene izvozne kvote.

Novi proizvodi

Nije svejedno Povodom društveno odgovorne kampanje „Nije svejedno kad bebe dolaze”, kompanija Nectar...

Zlatno ulje smilja Preporučuje se za intenzivnu negu kože. Utrljava se u kožu kružnim pokretima, a za celo lice...

Market network


Market network je B2B časopis i portal specijalizovan za trgovinu i robu široke potrošnje, namenjen svim učesnicima na tržištu. Market network povezuje sve subjekte koji su uključeni u promet, od proizvođača, distributera i uvoznika robe široke potrošnje, do veleprodaja, maloprodajnih lanaca i samostalnih trgovinskih radnji. Čitaoce informiše o trendovima i aktuelnim dešavanjima na tržištu, relevantnim propisima i inovacijama u poslovanju.

B network je izdavačka kuća koja se bavi Business to Business (B2B) komunikacijama. Svoju izdavačku delatnost usmerila je na štampana i digitalna izdanja koja imaju za cilj da informišu, savetuju i edukuju profesionalce u raznim oblastima. B network je izdavač specijalizovanih B2B časopisa: CaféBar network, Market network, Pharma network, Ton - Energija boja.

-----------

Market Network is a Business to Business (B2B) magazine and Internet portal specialized for Trade Management, Retail and FMCG sector. With long tradition and valuable knowledge in the field of researching, monitoring and analyzing market trends, Market Network brings informative and educative content to its readers, who are professionals working within retailers, manufacturers, import-export companies and different trade formats, as well as other participants in the FMCG sector. 

B Network is a publisher of Business to Business (B2B) publications. It has a focus on magazines specialized for different industries, as well as websites, newsletters, books, guides, and other print and digital issues. Our core business is based on four print and digital B2B magazines: CaféBar Network, Market Network, Pharma Network,Tone – Energy of Colors.