Šokantna upozorenja na kutijama cigareta mogu pomoći pušačima da donesu odluku o prestanku pušiti, pokazalo je novo istraživanje škole javnog zdravlja Harvardskog univerziteta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Plos one pokazuje reakcije više od 3.300 pušača na odbojne slike i pisana upozorenja na kutijama cigareta. Utvrđeno je da je među onima koji su gledali odbojne prizore bilo 30 odsto više osoba koje su rekle da su spremne da prestanu da puše u roku od mesec dana u odnosu na one kojima su ponuđena samo tekstualna upozorenja. Rezultati istraživanja su bili isti kod različitig grupa stanovništva bez obzira na stepen obrazovanja, prihoda ili rasu.

U decembru prošle godine savezni sud blokirao je novi američki savezni propis koji je obavezao duvansku industriju na prikazivanje odbojnih slika na kutijama cigareta poput muškarca koji ispušta dim kroz rupu na vratu.

Sud je na zahtev duvanske industrije izrekao meru privremene zabrane toga propisa uz obrazloženje da će duvanska industrija verojatno dobiti sudski spor zbog narušavanja prava slobodnog govora zagarantovanog ustavom.

U maju prošle godine američka Agencija za hranu i lekove (FDA) objavila je devet upozorenja koja je trebalo da počnu da se objavljuju u septembru. Više fabrika cigareta je nakon toga tužilo FDA tvrdeći da ih nova upozorenja prisiljavaju da se angažuju na strani antipušačke kampanje u ime vlade.

Novi Proizvodi

Airwaves Cool Ice Mint Guma za žvakanje Airwaves Cool Ice Mint sadrži mikrogranule koje daju intenzivnu svežinu i...

Carski proizvodi Proizvodi bez glutena pripremljeni su od mesa i začinjeni prirodnim začinima.  Paštete 95 g i...

Jogood u velikom pakovanju Voćni jogurti kompanije Imlek dostupni su u novim XXL pakovanjima. Jogurti sa ukusom jagode i...

Market network

Market network je specijalizovan portal za menadžment u trgovini i sektoru robe široke potrošnje. Obraća se profesionalcima u trgovinskim lancima, proizvodnim kompanijama, uvozno-izvoznim firmama, svim  trgovinskim formatima kao i drugim učesnicima u sektoru trgovine i nije za potrošače. Market network prati i obaveštava ciljnu grupu o trenutnom stanju u trgovini Srbije, regiona i sveta, aktuelnim temama, novim proizvodima i trendovima...

 

Market network is a specialized portal for management in trade and consumer goods sector. It is devoted to professionals in retail chain-stores, manufacturing companies, import-export companies, all trade formats as well as other participants in the trade sector and it is not for consumers. Market network monitors and informs target groups about the current situation in the trade sector in Serbia, the region and the world, it writes about current issues, new products and trends...