Svet

Svetska trgovinska organizacija – sledeća meta Donalda Trampa!

Donald tramp protiv STO

Sledeći potez Bele kuće šokiraće svetsku zajednicu, prenose svetski mediji. Visoki zvaničnik tima Donalda Trampa najavio je da će sledeća meta predsednika SAD-a biti Svetska trgovinska organizacija (STO).

Naime, Den Di Miko, član upravnog odbora Koalicije za prosperitetnu Ameriku, nedavno je izjavio da globalna organizacija trgovine više ne odgovara Americi. Veliki broj kritičara Svetske trgovinske organizaije, među kojima i Donald Tramp, smatraju da Kina najviše profitira od članstva u njoj. Kina je zadržala protekcionističku politiku, dok je PDV koji je uvela STO otežao američki izvoz.

Podsećanja radi, SAD su jedina velika država-članica STO koja nema PDV.

– Kada smo pristupili Svetskoj trgovinskoj organizaciji, dozvolili smo sebi da budemo stavljeni u značajno podređenu pozicju. U našem slučaju, ako Ford izvozi automobil u Evropu, kompanija bi morala da plati i PDV i federalni porez na dobit. A on je već prethodno plaćen i kreće se do 35 odsto. Plaćamo duplo, gubimo novac, a drugi to nemaju. Samim tim, zarađuju više, a mi gubimo više – govori Di Miko.

Ovakav stav podržava i promoviše Piter Navaro, predsedavajući novonastalog Nacionalnog trgovinskog saveta Bele kuće.

Inače, dok je još bio kandidat za predsednika, Tramp je zapretio da će povući SAD iz Svetske trgovinske organizacije. “Pretnja” je bila usmerena na “ukoliko se nešto ne promeni”. Donald Tramp je tada i podvukao da će razmotriti ekonomsku politiku Bila Klintona i Baraka Obame, jer je ona “nešto najgore što je moglo da se dogodi Americi”.

– Ukoliko STO proba da se meša u novu trgovinsku politiku SAD-a, mi ćemo se povući iz te organizacije. Cela STO je potpuna katastrofa – rekao je Tramp za NBC


Donald Tramp, STO i protekcionistička politika

Svetska trgovinska organizacija osnovana je 1995. godine. Ima više od 160 članica. STO ima funkciju međunarodnog tela koje podržava slobodnu trgovinu. Osim toga, protivi se i protekcionističkoj politici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar