Svet

Amazon kupio najveću on-line platformu iz Dubajija

amazon napreduje

Dok se američki Amazon polako “probija” na Bliskom Istoku, kineski konkurent Alibaba cveta u jugoistočnoj Aziji, naročito u Maleziji.

Amazon je kupio on-line platformu Soug, kako bi omogućio svojim kupcima iz arapskog sveta da imaju pristup on-line šopingu na Amazonu. Tako je Amazon postao 100 odsto vlasnik Soug-a, najveće on-line platforme iz Dubaija. Souq je osnovan 2005 godine, a Amazon 1994. godine. Soug prodaje elektroniku, stvari za kuću i garderobu, dok se na Amazonu može kupiti dosta širi spektar artikala: knjige, igračke za decu, delovi za automobile, hrana… Inače, cena po kojoj je Amazon kupio Soug još uvek nije poznata. Kako prenose svetski mediji, cena će ostati tajna. Nastala je kao rezultat privatnog dogovora čelnih ljudi ove dve on-line platforme.

Alibaba na tržištu Malezije

amazon vs. alibaba

Kineski on-line gigant Alibaba danas je i zvanično postao deo DFTZ-a (Digital Free Trade Zone). Ugovor o saradnji potpisali su Džek Ma, vlasnik Alibabe i Premijer Malezije, Najib Razak. Prošle godine, Džek Ma je imenovan za savetnika digitalne ekonomije u Maleziji. Tada je i postao jedna od obožavanijih ličnosti u Maleziji. Samo nekoliko meseci kasnije Ma je praktično omogućio da u Alibabi u Maleziji rade Maležani. Umesto da se celokupan posao odvija iz centrale. To je već uradio u Indiji i Indoneziji. 

 

 

Ostavi komentar