Srbija

Otvorena prva brana za odbranu od ambalažnog otpada

Sekopak

Kompanija Sekopak, lider u oblasti upravljanja reciklažnim ambalažnim otpadom, otvorila je prvu branu u Srbiji za odbranu od ambalažnog otpada u mestu Batnjik na reci Raška. Svečanom otvaranju brane prisustvovali su Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Kajl Rendolf Skat, ambasador SAD, Filip Pinington, ambasador Kanade, Ignjat Rakitić, predsednik Opštine Raška kao i predstavnici Sekopaka.

Novootvorena brana služi za prikupljanje otpadne ambalaže iz rečnih tokova, čime se sprečava zagađenje reka.

– Sekopak sa svojim osnivačima treba da bude uzor svim ostalim kompanijima kada je u pitanju zaštita životne sredine. Ovo je pilot projekat čiju je važnost država prepoznala. Ukoliko se potvrde dobri rezultati, a verujemo da hoće, u planu je da podržimo otvaranje ovakvih brana i na drugim rekama širom Srbije – rekao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Reka će konačno biti bez otpada

Na ovaj način ambalažni otpad ne samo da neće teći niz reku, već će biti ponovo iskorišćen zahvaljujući reciklažnoj industriji. Brana po dizajnu i materijalima ne narušava rečni ekosistem, floru i faunu, a sastoji se iz elemenata izrađenih od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika.

– Ovaj projekat je bitan za celu Srbiju. Važno je što je primenjen na teritoriji nekadašnje prve srpske države i što smo se ovde okupili na dan zaštite životne sredine. Reka Raška je jedna od najzagađenijih u Srbiji. Naišli smo na razumevanje ministarstva i Sekopaka sa partnerima koji su donirali ovu branu. Narednih nekoliko meseci 40 ljudi će čistiti njene obale. Nakon čega će se čista ulivati u Ibar – kaže Ignjat Rakitić, predsednik Opštine Raška.

Prema rečima Violete Belanović Kokir, direktorke Sekopaka, zajednički rad i dugogodišnja saradnja Opštine Raška i kompanije Sekopak dovela je do ideje još više doprinesu zaštiti životne sredine, a posebno reka.

– Ovo je projekat koji će postaviti nove standarde u očuvanju reka u Srbiji. Efekti i rezultati ovog pilot projekta biće polazna osnova za postavljanje novih brana. U svetu postoji više primena ovakvih rešenja. Ono što je karakteristično za ovaj projekat jeste da smo zbog relativno užeg rečnog toka, mogli primeniti materijale koji su 100% ekološki. – izjavila je Violeta Belanović Kokir.

Sekopak je u proteklih sedam godina zahvaljujući partnerima i sakupljačkoj mreži prikupio i predao na reciklažu više od 240.000 tona ambalažnog otpada.

Ostavi komentar