Srbija

Ministri zemalja regiona sutra odlučuju o Agrokoru

Ljajić

Uoči sutrašnjeg sastanka ministara zemalja regiona o poslovanju Agrokora ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je sastanak neophodan jer se radi o sličnim problemima i da svaka država ima interes da zaštiti zaposlene, dobavljače i obezbedi stabilno poslovanje. Ljajić navodi da je Agrokor velika briga država u regionu, imajući u vidu njegovu veličinu.

– U Srbiji je 11.200 zaposlenih, uključujući Dijamant, Frikom, Mivelu. Merkator je po veličini prihoda u 2015. godini bio treća kompanija u Srbiji – podseća Ljajić.

Dodaje da održavaju redovne sastanke sa poslovodstvom Mercatora S, Vlada je formirala i ministarsku grupu koja prati situaciju. Ljajić ne isključuje ni mogućnost zajedničkog sastanka s Agrokorom i predstavnicima Vlade Hrvatske.

Prema njegovom mišljenju, stabilizacija u Hrvatskoj bi psihološki pozitivno delovala. On podseća da je različit pravni status svih subjekata, navodeći primer da je Mercator S vlasnik 41 odsto Merkatora u Crnoj Gori.

– Na sastanku sa dobavljačima Vlada Srbije je inicirala nekoliko mogućih mera, mi smo prva vlada koja je organizovala sastanak sa poslovodstvom Mercatora u Srbiji – kaže Ljajić.

 

Lex Mercator nije potreban Srbiji

Podseća da je Slovenija usvojila Lex Mercator kako bi se zaštitila jer se plaše izvlačenja novca za podmirivanje dugova Agrokora.

– Zasad kod nas nema potrebe za tim.  Međutim, ako bude potrebe učinićemo sve da zaštitimo zaposlene, stabilnost kompanije. Kao i dobavljače kojih je više od 660, od čega je malih 490. Ako se ukažu indicije da se izvlači novac, onda i mi treba da posegnemo za istim rešenjem kao i Slovenija – objašnjava Ljajić.

On smatra da ne treba stvarati paniku, ali ni gajiti preterani optimizam koji nije realno utemljen u poslovanju kompanije, već treba, kako kaže, biti realističan u ocenama, procenama i informacijama koje se saopštavaju.

– Sve što radimo je vrsta kriznog menadžmenta i pokušaj da smanjimo štetu. Kad je reč o konkretnim podacima, poslednje što sam čuo je da je reč o dugu od 140 miliona evra.  Potraživanja su 40 miliona evra, zalihe 80 miliona evra, a vrednost kompanije 307 miliona evra – rekao je Ljajić.

Merkator čini, dodaje Ljajić, 78 odsto poslovanja Agrokora u Srbiji, a ostale kompanije oko 20 odsto.

– Frikom zapošljava oko 1.000 radnika, ima milijardu dinara obaveza prema dobavljačima, ali dva miliona dinara potraživanja. Dijamant ima 750 zaposlenih, milijardu i 100 hiljada dinara obaveza, a milijardu i 500 hiljada dinara potraživanja. Potraživanja su veća od obaveza, ali problem je što su direktno vezani za Agrokor, za razliku od Merkatora – objašnjava Ljajić.

Ostavi komentar