Svet

Kralj sočiva – Svetski preduzetnik godine

Al-Katib

Kanađanin Murad Al-Katib, predsednik kompanije AGT Food and Ingredients Inc., proglašen je ovogodišnjim svetskim EY Preduzetnikom godine. Al-Katib je titulu osvojio u konkurenciji 59 preduzetnika iz 49 zemalja iz čitavog sveta, koji su svoje mesto u finalnom izboru osigurali nakon što su proglašeni nacionalnim pobednicima.

Al-Katib imenovan je najboljeg preduzetnika, ne samo zbog uspešno razvijenog biznisa, već i zbog pomoći izbeglicama. U svom govoru nakon preuzimanja nagrade istakao je važnost socijalnog preduzetništva.

Kompaniju je osnovao 2001. godine i stvario poslovno „carstvo“ koje preko 120 zemalja širom sveta snabdeva sočivom, leblebijama i graškom. Kompanija je izašla na berzu 2007. godine, i povećava prihode oko 100 miliona dolara po godini, a prošle godine taj prihod je iznosio 1,4 milijarde. Svoju proizvodnju i distribuciju koristi i za slanje preko 4 miliona paketa hrane kao pomoć izbeglicama iz Sirije.

Zanimljivo je njegovo mišljenje o svetskoj ishrani. On je jednom prilikom jer je istakao važnost vode kao resursa za Zemlju, i da ishrana svetskog stanovništva mora da se promeni, jer „sočiva zahtevaju manje vode za proizvodnju od govedine“.

– Kako bismo ostvarili ciljeve u budućnosti kada je ishrana u pitanju, moraćemo da stvorimo 2 milijarde vegetarijanaca – rekao Al-Katib.

 

 

 

 

Izvor: BIZLife

Ostavi komentar