Srbija

Empatija i međusobno razumevanje – preduslov uspeha

SMART Trio

O temi Važnost empatije u poslovanju danas su u Startit Centru razgovarali direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović, predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore (AmCham) i generalni direktor Raiffeisen banke, Zoran Petrović i član Upravnog odbora AmCham-a i predsednik Upravnog odbora kompanije Trizma Boris Vujičić. SMART Trio diskusiju organizovala je organizaciji Američka privredna komora u Srbiji i Univerzitet u Šefildu. Moderator ovog razgovora bio je dr Nikolaos Dimitriadis sa Univerziteta u Šefildu.

Na SMART Trio diskusiji brojni saradnici i predstavnici medija, bila su u prilici da u neformalnoj atmosferi iz perspektive umetničke i biznis zajednice čuje šta za govornike predstavlja empatija i koliko je ona važna u svakodnevnim poslu, komunikaciji i saradnji sa kolegama, saradnicima i klijentima. U cilju ličnog i profesionalnog razvoja, sagovornici su objasnili koliko je važno gajiti međuljudske odnose i posmatrati svet tuđim očima.

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović govorila je o važnosti pristupanja svakoj osobi sa puno poštovanja bez obzira na moguće različitosti u mišljenju. – Posmatrati svet tuđim očima, dopustiti sebi da napustimo okvire koje smo sami podigli je upravo ono što gradi našu ličnost i pomaže nam da se u različitim, neočekivanim situacijama snađemo- rekla je Vučković Manojlović.

Za predsednika Upravnog odbora AmCham-a i generalnog direktora Raiffeisen banke Zorana Petrovića, empatija predstavlja jednu od najvažnijih komponenti svakodnevne komunikacije sa kolegama. Kako on objašnjava „istinski razumeti tuđu situaciju i raditi na zajedničkom rešenju“ povećava osećaj sigurnosti i samim tim utiče na motivaciju.

Član Upravnog odbora AmCham-a i predsednik Upravnog odbora kompanije Trizma, Boris Vujičić, empatiju objašnjava kao razumevanje stavova i potreba svakog pojedinca.

– Svaki čovek ima nešto po čemu je poseban i nešto što je njemu od velike važnosti. Iako je nemoguće razumeti svaki segment kompleksne čovekove ličnosti, samo zalaganje i trud da se stavimo u tuđe cipele, veliki je korak koji dovodi do bolje komunikacije i veće produktivnosti- zaključio je Vujičić.

Nakon serije uspešnih SMART Talk događaja, AmCham je pokrenula SMART Trio kao novi format u okviru kog o značajnim, inspirativnim temama i vrednostima diskutuju istaknuti predstavnici akademske i poslovne zajednice, kao i značajne ličnosti iz sveta kulture, umetnosti i sporta.

Ostavi komentar