Srbija

Srbija među osnivačima Grupe za podršku Putu svile

Delegacija Narodne skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a jedan je od osnivača Grupe za podršku Putu svile, koja je formirana u Minsku.

Ovu neformalnu grupu osnovalo je 17 država i to Albanija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Gruzija, Kirgistan, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Tadžikistan, Turkmenistan, Turska, Španija, Švajcarska, Uzbekistan i Ukrajina, saopštila je Skupština Srbije.

U Minsku je od 5. do 9. jula održano 26. redovno godišnje zasedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a, na kome učestvuje i delegacija Narodne skupštine Srbije, a u okviru PS OEBS formirana je Grupa za podršku Putu svile na inicijativu potpredsednika PS OEBS Azaja Gulijeva iz Azerbejdžana.

Grupa ima za cilj podršku daljem razvoju zajedničke ekonomske saradnje, promovisanja ekonomskih i trgovinskih veza, razvoju multimodalnih trasportnih koridora, kao i slobodnom protoku ljudi, roba, usluga i kapitala.

Govoreći na osnivačkom skupu, šef delegacije Narodne skupštine Stefana Miladinović je istakla da Srbija aktivno učestvuje u procesu saradnje Kine i 16 država centralne i istočne Evrope i ocenila da su potencijali za saradnju veliki, te da će najveću korist od realizacije brojnih projekata imati građani država na Putu svile.

U ime srpske delegacije, Statut grupe su potpisale šef delegacije Narodne skupštine pri PS OEBS Stefana Miladinović i član delegacije Dušica Stojković.

Na godišnjem zasedanju PS OEBS učestvuju šef delegacije Strefana Miladinović i članovi delegacije Dušica Stojković, Meho Omerović i Milimir Vujadinović.

Ostavi komentar