Srbija

MOL Grupa: odlični polugodišnji rezultati

Mol grupa poslovni reszultati

MOL Grupa je danas objavila svoje finansijske rezultate za prvu polovinu 2017. godine. Svi segmenti poslovanja povećali su svoju zaradu, što je rezultiralo rastom čiste CCS EBIDTA za 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine. MOL je takođe došao do značajne prekretnice na svom transformacionom putu prema petrohemijskoj delatnosti, koja je započeta strategijom “2030” i potpisivanjem ključnih ugovora o licenciranju za svoj vodeći Poliol projekat.

Upstream je ostvario snažne rezultate u prvoj polovini 2017. godine objavljivanjem prihoda (EBITDA) u iznosu od 447 miliona dolara, što je za 45 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, i time što je stvorio veliku količinu slobodnog novčanog toka od 321 miliona dolara. Primarni pokretači ovog ubrzanja bile su veće cene ugljovodonika koja je u vezi sa porastom cene Brenta od 30 odsto, kao i niži operativni troškovi. Prosečna proizvodnja ugljovodonika dostigla je 110.000 barela što je ekvivalentno dnevnoj proizvodnji nafte tokom prvih šest meseci, u skladu sa smernicama MOL Grupe za 2017. godinu.

Downstream je ponovo objavio rekordno visoku polugodišnju čistu CCS EBITDA od 652 miliona dolara. Ovo predstavlja povećanje od 8 odsto u odnosu na isti period prošle godine usled jačih marži rafinerija i povećane dostupnosti sredstava, a što su nadoknadile niže marže petrohemije.

Sektor Usluge kupcima i maloprodaja nastavio je da ima koristi od snažnog povećanja obima prodaje kao i doprinosa segmenta koji nije vezan za gorivo, a što je rezultiralo do sada najvišom polugodišnjom EBITDA od 150 miliona dolara, što je za 18 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Sektor Proizvodnja plina je ostvario polugodišnji EBITDA od 107 miliona dolara, što je povećanje od 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine, imajući u vidu veći rast i povećane prihode od naknada za kapacitete.

Prva polovina 2017. godine obeležena je važnim prekretnicama u implementaciji strategije MOL Grupe “2030”. Partnerski sporazumi sa kompanijom Evonik i Thyssenkrupp za vodeću investiciju MOL-a u lanac vrednosti propilen oksida („Poliol projekat“) pružiće podsticaj njegovoj petrohemijskoj ekspanziji i otvoriti put da postane vodeća hemijska grupa u u Srednjoj i Istočnoj Evropi (CEE). Šta više, MOL je korak bliže izgradnji mreže od 250+ punjača električnih vozila u CEE kao deo NEXT-E konzorcijuma, koji je za ovu svrhu dobio 19 miliona evra od Evropske Unije.

Zsolt Hernádi, izvršni direktor i predsednik MOL Grupe, komentarisao je rezultate: “Mi finansijski nadograđujemo naše smernice za 2017. godinu sa više od 2,3 milijarde dolara

istog prihoda (CCS EBITDA) zahvaljujući veoma snažnim rezultatima Grupe u prvoj polovini godine, а što je bio još jedan dokaz našeg fleksibilnog integrisanog poslovnog modela i kvaliteta resursa. Takođe smo došli do značajne prekretnice u pogledu transformacije na petrohemikalije koja je postavljena strategijom “2030” budući da smo nedavno potpisali ključne ugovore o licenciranju za naš vodeći Poliol projekat. Nastavak MOL strategije “2030” predstavlja još jedan prioritet koji će nastaviti da generiše maksimalni doprinos našim postojećim resursima.

Ostavi komentar