Srbija

Hrvatska sutra povlači sporni pravilnik

sporni pravilnik

Sporni Pravilnik hrvatskog Ministarstva poljoprivrede o povećanju taksi za fitosanitarnu kontolu voća i povrća uvezenog iz “trećih zemalja”, biće povučen u petak.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

Sporni pravilnik izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naložio je u utorak ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da do kraja nedelje pronađe rešenje problema sa susednim zemljama u vezi sa povećanim taksama za uvoz voća i povrća.
Plenković smatra da su naknade koje je odredilo resorno ministarstvo previsoke, i da ih treba smanjiti.

Na taj problem reagovalo i Hrvatsko udruženje poljoprivrednika, koje smatra da je pravilnik dobar, ali da je njegova primena “loše komunicirana” sa susedima.

Srbija je na potez Zagreba odgovorila pojačanim merama kontrole nad robom biljnog i životinjskog porekla čije je poreklo ili zemlja otpreme Hrvatska. Te pojačane mere kontrole podrazumevaju uzorkovanje svakog tovara i detaljnu proveru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj.

 Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Srbije Rasim Ljajić izjavio je da očekuje da će Hrvatska do četvrtka izmeniti svoj Pravilnik.

– Verujem da će hrvatski Pravilnik biti značajno izmenjen. U svakom slučaju iz razgovora u ova dva dana stekao sam utisak da postoji spremnost kod svih da se problem što pre reši – rekao je on novinarima u Beogradu.

 Ljajić je novinarima rekao da kod svih aktera postoji spremnost da se problem reši, kao i da još nema procene ekonomske štete od uvođenja novih hrvatskih taksi.

Ostavi komentar