Region

Sutra počinje MOS 2017!

Počinje MOS!

Na Međunarodnom sajmu preduzetništva (MOS) u Celju predstaviće se 15 srpskih kompanija. U organizaciji i uz podršku Privredne komore Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. 

Nacionalni štand Srbije otvoriće Marko Čadež, predsednik PKS i Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine. 

– Međunarodni sajam preduzetništva u Celju odlična je prilika za naše firme  iz raznih segmenata poslovanja.  Od metalske i elektroindustrije, preko prehrambene, tekstilne, drvoprerađivačke, hemijske i građevinske industrije, do trgovine. Da ojačaju privredne veze, uspostave nove kontakte i umreže se sa potencijalnim partnerima iz Slovenije i više od 30 zemalja učesnica sajma – rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. 

Dodatni kvalitet ove sajamske manifestacije, kaže Čadež, jeste Dan dobavljača više međunarodnih  kompanija, u organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, za  firme iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Na sajmu MOS 2017 na nacionalnom štandu Srbije izlažu: Amiga doo Kraljevo, Fabrika sita i ležajeva – Fasil d.o.o. Arilje, Galeb metal pack d.o.o. Šabac, HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd, YUKK Zipplast d.o.o. Požega, Resor d.o.o. Gadžin Han,  RB Global d.o.o. Užice, Pemy Family d.o.o. Futog, Mirotin Tisa d.o.o. Savino Selo, Stim Import  d.o.o. Šabac, Blockx d.o.o. Bački Petrovac, Vis Company d.o.o. Beograd, Masterplast YU d.o.o. Subotica, Induco d.o.o. Beograd, 7 Sistem d.o.o. Sremska Kamenica.


MOS e vodeći međunarodni sajam iz oblasti preduzetništva u Sloveniji. Ove godine se održava jubilarni, 50. put, na 65.000 m² sajamskog izložbenog prostora.

Prošle godine sajam je posetilo oko 125.000 hiljada ljudi koji su bili u prilici da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 1.500 izlagača iz 35 zemalja sveta.


Tokom boravka u Sloveniji predsednik PKS Marko Čadež sastaće se sa slovenačkim ministrom ekonomskog razvoja  i tehnologije Zdravkom Počivalšekom i Boštjanom Gorjupom, predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije, sa kojima će razgovarati o unapređenju ekonomske i komorske saradnje i realizaciji zajedničkih projekata.

Ekonomska saradnja Srbije i Slovenije  beleži  uzlazni trend kako na bilateralnom tako i na regionalnom i multilateralnom planu. Zasniva se trgovinskoj razmeni,  investicionim projektima, regionalnom povezivanju  u sklopu Berlinskog procesa, uključujući i aktivnosti Komorskog investicionog foruma, podršci Slovenije evropskim integracijama Srbije i zajedničkom apliciranju za otvorene pozive u okviru evropskih fondova.
Slovenija je među prvih deset spoljno trgovinskih partnera Srbije. Ukupna robna razmena između Srbije i Slovenije u 2016. godini iznosila je 943,6 miliona evra, što je 8,5 odsto više nego 2015, a rast je  nastavljen i ove godine.

Ostavi komentar