Srbija

Borča postaje industrijsko-tehnološki centar

industrijsko-tehnološki

Borča će postati savremeni industrijsko-tehnološki i inovacioni centar po kome Srbija postaje lider u regionu, kaže ministar za tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je to izjavio tokom posete ARTS grupe koja je projektovala industrijski park u Sudžou i od močvare napravila jedan od najboljih tehnoloških parkova u svetu. ARTS grupa će projektovati i dizajnirati Srpsko-industrijski park koji će se od sledeće godine graditi u Borči pored “Pupinovog mosta”.

Beograd će sa tim parkom, po najsavremenijem konceptu, postati regionalni lider u tehnologii i inovacijama, rekao je ministar novinarima.

– Razgovarali smo sa projektantima parka Sudžou koji već 24 godine projektuje ovaj industrijski, a u stvari inovacioni grad danas,verovatno najbolji na svetu i po oceni Svetske banke sigurno jedan od prva tri industrijska i inovaciona centra u svetu- rekao je Popović.

Kako je rekao, u industrijskom parku u Sudžou ima više od 25.000 kompanija, a od toga je oko 6.000 visokotehnoloških.

– Svi elementi u Sudžou će biti i u Begoradu, zelene zgrade, energetski efikasna rešenja, najsavremenije IT mreže. To je ono što Beograd i treba da učini atraktivnim za sve parntere iz regiona koji hoće da ulažu i razvijaju nauku. Ovde su na jednom mestu nauka, pametna industrija i najpamentniji inovatori koji se bave najsaremenijim tehnologijama- naveo je ministar.

Park u Sudžou je centar svih industirjskih i inovacionih rešenja za savremenu Kinu i celu Aziju, a velikim delom i za dobar deo sveta.

– Od 500 najvećih svetskih kompanija, 100 ih se nalazi u ovom parku Sudžou. U tom urbanom sistemu i okruženju imate zelene odnosno energetski efikasne zgrade i mnoge druge sadržaje koji čine izvanrednim život u ovom parku.

U parku se mogu naći sadržaji koji se tiču sporta, odmora, medicine i drugo, a Popović kaže da je reč o jednom novom konceptu načina života koji se koristi u najvećim gradovima sveta. Taj način života biće sve izraženiji u budućnosti.

Beograd izgradnjom ovog parka na principima na kojima je gradjen Sudžo može da postane regionalni lider u inovacijama i tehnologijama. Popović je kazao da će za izgrdnju parka biti korišćen najsavremeniji materijali i tehnološka rešenja, kao i iskustva.

Najveći investitori koji su prisutni u industrijskom parku su: Filips, Nokia, Isola, Samsung, Hitači, Fudžicu, Dajmler Krajsler, Hanivel, BP, ZF, Total, Danone, Micubiši, Carfure, Boš, BASF, Džonson i Džonson.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Ostavi komentar