Svet

Microsoft za tri meseca ostvario prihod od 24 miljardi dolara

Microsoft

Microsoft je u trećem tromesečju ostvario prihod od 24,5 milijardi dolara, 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je dobit skočila još i više. Prema poslovnom izveštaju, čista dobit kompanije dosegla je u proteklom kvartalu 6,58 milijardi dolara, odnosno 16 odsto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Snažan rast finansijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoft-ovom cloud poslovanju, koje uključuje proizvode kao što su Office 365, Dynamic 365 i platforma Azure.

Prihodi u tom segmentu porasli su za gotovo 14 odsto na godišnjem nivou, na 6,9 milijardi dolara. Samo od Azurea prihodi su skočili 90 odsto, premda je u tom području Microsoft suočen s velikom konkurencijom kompanija, kao što su lider Amazon, Alfabetov Gugl, IBM i Orakl.

Pod vođstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se već duže preusmerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na cloud usluge i mobilne aplikacije.

Među ostalim, Nadella je orkestrirao i najvećim preuzimanjem u istoriji Microsoft-a, postigavši lani dogovor o kupovini društvene mreže LinkedIn za 26 milijardi dolara.

S druge strane, i dalje klize prihodi Microsoft u području ličnog računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje. U proteklom su tromesečju pali za 0,2 odsto na godišnjem nivou, na 9,4 milijarde dolara.

Nakon objave boljih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Wall Street-u cena deonice Microsoft-a porasla više od 3 odsto.

Ostavi komentar