HR Konsalting

Nema uspeha bez neuspeha

Sigurno ne postoji uspešan biznismen koji nije doživeo neuspeh. Ogromni gubici koji su se često merili i milijardama dolara bili su, kako oni sami navode, nešto najbolje što im se dogodilo u životu. Neuspeh nije najprijatnija stvar, što možda najbolje oslikava podatak da se strah od neuspeha svrstava među deset najvećih ljudskih strahova…

 

LJudska istorija bila bi mnogo siromašnija da nije bilo „neuspešnih” ljudi. Mnogi neuspešni poduhvati promenili su tok istorije. Neke od najpoznatijih priča o neuspehu jesu one Alberta Ajnštajna, Volta Diznija, Merilin Monro i brojnih drugih velikana koji su bukvalno promenili svet. Dakle, ako ste doživeli neuspeh, ne brinite, u dobrom ste društvu.
Kada imate jaku želju da pobedite, ali više se ne plašite da izgubite, tada je život lakši. Neuspeh može da se pretvori u nešto manje uznemirujuće iskustvo i dovede vas do duhovne zrelosti. Ako mislite da se sve raspada i da za vas nema budućnosti, pročitajte naše savete jer smo sigurni da će vam bar jedan od njih promeniti život.

Ostanite pozitivni
Važno je da sačuvate optimizam. Nažalost, to je lakše reći nego uraditi, naročito u situacijama kada se sve raspada. Bez obzira na to koliko je situacija u kojoj se nalazite teška, važno je da pronađete vremena za sebe, jer ako se ne bavite sobom tokom intenzivnog stresa, jednostavno ćete sagoreti. Svaki vid relaksacije koji vam prija – primenjujte. Možete ići u teretanu, na trčanje, meditirati, udarati u bokserski džak… To će vam pomoći da iz sebe izbacite negativnu energiju i delovati lekovito ne samo na vaše telo već i na psihu.

Iskoristite svoje kontakte
Kontakti koje ste tokom života napravili nikada neće biti korisniji nego sada. Dopustite onima koji mogu da vam pomognu da to učine. Ne opterećujte se time šta će drugi reći, već tu energiju iskoristite da otkrijete kako sebi možete da pomognete.
Ako nemate jaku mrežu kontakata, taj period, iako zvuči ironično, može biti odličan da je napravite. Danas je bar to lako. Povežite se s ljudima preko društvenih mreža LinkedIn, Facebook ili Tvitter. Uspostavite ponovo vezu s prijateljima iz osnovne i srednje škole ili s fakulteta, a u zavisnosti od interesovanja ili hobija možete lako doći i do novih kontakata.

Naučite da budete fleksibilni
Jedna od najkorisnijih lekcija naučenih iz neuspeha jeste kako da se lakše prilagodite. Mnogi uspešni ljudi nisu uspevali u svojim prvim pokušajima sve dok nisu shvatili da je ključ uspeha fleksibilnost. Naravno da treba da se držite svojih planova, ali nekada malo fleksibilnosti može znatno da vam olakša put. Da biste postali fleksibilniji, morate da promenite stav prema promenama. Treba da shvatite da su jedina konstanta u našem životu promene. Ništa nije zauvek, te zato pokušajte da stvorite nove obrasce. MN


Neuspesi koji su promenili svet
Albert Ajnštajn, koji je danas sinonim za genija, kao dete smatran je ograničenim, pa je bio izbačen iz škole i odbijen na Politehničkoj akademiji.
Volt Dizni na početku karijere dobio je otkaz u novinama zbog „neinventivnih” crteža.
Pre nego što je postala seks ikona i upustila se u filmsku industriju, Merilin Monro nije bila baš srećna kada su joj producenti rekli da u životu neće moći da bude ništa drugo osim sekretarica.
Dok je pisala knjigu o Hariju Poteru, J. K. Rouling bila je nezaposlena i živela u siromaštvu. Odbijena je nebrojeno puta u najrazličitijim izdavačkim kućama i ta agonija trajala je pet godina. A onda je usledio ogroman uspeh koji se danas meri ni manje ni više nego milijardama dolara.
Stiv Džobs bio je izbačen iz kompanije Apple, koju je sam napravio.

Ostavi komentar