Svet

Rudari bitkoina potroše više struje od Srbije

bitkoina

Rudarenje bitkoina i ostalih kriptovaluta postaje sve isplativije kako njihove tržišne vrednosti rastu. Međutim postavlja se pitanje koliko košta njegovo rudarenje.

Bitkoin je ove godine s početnih oko 1.000 dolara došao do čak 8.000 dolara – pa je samim tim sve više i onih koji se upuštaju u rudarenje. Ali rudarenje košta. Kada nabavite opremu i počnete da je amortizujete, najveći stalni trošak kod rudarenja je potrošnja električne energije.

Da li ste se ikada zapitali koliko se električne energije u svetu potroši samo u rudarenje? Neki već jesu, pa su za potrebe praćenja bitkoinovog indeksa potrošnje energije izradili i posebnu interaktivnu stranicu, punu zanimljivih podataka.

Bitkoin rudari troše energiju kojom bi moglo da se snadbe više od 2,6 miliona prosečnih američkih domaćinstava. Na struju za rudarenje potroše 1,44 milijarde američkih dolara, dok tom aktivnošću zarade oko 6,9 milijardi. Ukupna potrošnja bitkoin rudara iznosi 0,13% ukupne svetske potrošnje električne energije.

Rudari bitkoina troše gotovo 29 TWh godišnje, što je uporedivo s Omanom (29,6 TWh), Srbijom (32,2 TWh), a više od Slovačke (27,9 TWh), Bahreina (27,8 TWh) ili pak Irske (27 TWh). Svakodnevno, ipak, ova procena raste, pa je samo pitanje dana kada će se bitkoin zajednica popeti na lestvici među prvih 50 zemalja sveta po potrošnji energije (za sada je na 65. mestu).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: B92

Ostavi komentar