Srbija

Komora italijansko-srpskih privrednika obeležila 15. godina poslovanja

italijansko-srpskih privrednika

Komora italijansko-srpskih privrednika, jedna od vodećih stranih poslovnih organizacija koja danas broji preko 200 članova, proslavila je 15 godina angažovanja u izgradnji tradicinalno dobre privredne saradnje Italije i Srbije.

Tim povodom u Svečanoj sali Skupštine grada Komora je sa svojim članovima, mnogobrojnim zvanicama, prijateljima i svima koji podržavaju njen rad, obeležila ovaj značajan jubilej.

Ambasador Italije u Srbiji, NJ.E. Đuzepe Manco, obratio se prisutnima istakavši veoma značajnu ekonomsku ulogu Italije i italijanskih preduzeća u Srbiji.
-Italija je jedan od najvećih stranih investitora i drugi spoljnotrgovinski partner Srbije, sa trgovinskom razmenom koja konstantno raste, a tako je bilo i u 2017-izjavio je ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

Komora italijansko-srpskih privrednika, priznata je od strane vlade Italije, deo je svetske mreže od 78 italijanskih privrednih komora u svetu (Assocamerestero) a među njenim članovima su brojna italijanska, srpska i mešovita preduzeća. U proteklih 15 godina Komora je svojim brojnim projektima, uslugama i saradnjom sa domaćim institucijama uticala na stvaranje bolje poslovne klime u Srbiji i podržala dolazak italijanskih investitora.
-Naša Komora je deo takozvanog „Sistema Italia“: Ambasada Italije, italijanski insitut za spoljnu trgovinu, Komora i Italijanski kulturni centar su institucije kojima Republika Italija podržava ekonomsku i kulturnu razmenu između Srbije i Italije. Osim toga, postoje i druga privatna udruženja kao što je Confindustria koja takođe podržava ovu inicijativu. Komora je zajedno sa još desetak bilateralnih Komora koje posluju u Srbiji potpisnica Memoranduma sa Privrednom komorom Srbije, čime se naglašava očigledna sinergija naših uloga.  Ovaj zajednički okvir je osnovni element za optimizam u smislu razvoja odnosa dveju zemalja. Sa zadovoljstvom konstatujemo da Srbija nastavlja uzlaznom putanjom po pitanju privlačnosti za investicije i pokretanje biznis- rekao je obraćajući se prisutnima predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika i predsednik izvršnog odbora „DDOR Novi Sad” Dr. Đorđo Markeđani.

Specijalni gost gala večeri, bio je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević koji je uz prisustvo ambasadora Italije u Srbiji, predsednika Komore, uručio nagradu „Đuzepe Maria Leonardi” ovogodišnjem dobitniku, generalnom direktoru kompanije Aunde Srb. d.o.o Aninu De Veneciji. Nagrada je dodeljena za izuzetan doprinos u zapošljavanju, obrazovanju i obuci zaposlenih, rastu izvoza iz Srbije, konstantnom ulaganju u nove tehnologije i inovacije, kao i doprinosu razvoju lokalnih zajednica gde posluje ista firma. Kompanija Aunde Srb. d.o. o. koja u Srbiji posluje od 2012. godine, i koja je do sada uložila preko 8 miliona evra u 2 značajna greenfield projekta bavi se proizvodnjom presvlaka za auto sedišta i zapošljava preko 600 radnika.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar