Srbija

BDP niži nego što je prvobitno očekivano

BDP

Rezultati u pogledu BDP-a u prva tri kvartala bili su nešto niži no što je očekivano, sa prosekom na nivou od 1,5% međugodišnje, što je posledica negativnih jednokratnih efekata vremenskih uslova u sektorima poljoprivrede i energetike, navodi se u istraživanje Erste Grupe na temu makroekonomskih izgleda u Srbiji.

Inflacija je nastavila da se kreće u okviru ciljnog koridora NBS, ali su jak dinar i bolji fiskalni rezultati naveli centralnu banku da neočekivano smanji referentnu stopu na 3,50%. Fiskalni rezultati u prvih devet meseci su iznad svih očekivanja, jer je Srbija zabeležila suficit umesto planiranog malog deficita (bolja naplata na prihodnoj strani).

Prinosi na obveznice su zabeležili pritiske u pravcu smanjenja, podržane boljim fiskalnim izgledima, većim interesovanjem stranih investitora i jačim dinarom.

Predviđamo da će se u narednom periodu rast BDP-a postepeno ubrzavati, a kretanje rasta će uglavnom podržavati rastuća domaća tražnja, dok bi neto rezultati izvoza mogli da poprime neutralniju ulogu, jer će veća domaća tražnja izvršiti pritisak na stranu uvoza.

Međutim, iz Erste Grupe navode, da su korigovali prognozu sa 2,1% međugodišnje na 1,8% međugodišnje u 2017. godini, uz očekivano ubrzanje do 2,9% međugodišnje u 2018. godini. Što se tiče monetarne politike, u 2018. godini očekujemo da će referentna stopa ostati nepromenjena, jer predviđamo stabilno kretanje inflacije u okviru ciljnog koridora. Očekuje se da fiskalna politika poprimi ekspanzionističkiji ton, pa predviđamo kretanje deficita ispod 1% BDP-a. Uprkos boljim trenutnim fiskalnim podacima, preostalo je još puno toga se uradi na srednjoročnom planu strukturnih reformi (zdravstvo, penzijski sistem, tržište rada, državna preduzeća, itd.).

Ostavi komentar