Srbija

DIDS 2018: O čuvarima internet identiteta

DIDS čuvari

U godini kada .RS domen slavi svoj 10. rođendan, po deveti put se održava najposećenija godišnja konferencija o Internetu u Srbiji – DIDS 2018. Organizuje je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), 6. i 7. marta, u Hotelu „Metropol Palace“ u Beogradu.

Slogan Dana internet domena Srbije ove godine glasi „Čuvari internet identiteta“.

Prvi blok DIDS-a pod nazivom „Sajber ličnost“ posvećen je evropski, a i globalno, aktuelnoj temi GDPR – Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti, koja krajem maja stupa na snagu u EU i utiče i na poslovanje pojedinih poslovnih subjekata u Srbiji. O njoj, a i o drugim aspektima privatnosti na Internetu, moderator Vladimir Radunović razgovaraće sa učesnicima panel diskusije.
Tomas Rikert,, predsedavajući Foruma za nazive i brojeve u Udruženju internet industrije „eco“, advokat iz Nemačke održaće uvodno predavanje u temu. U diskusiji će se pridružiti Kormak Kalanan, direktor Aconite Internet Solutions iz Irske, i Nevena Ružić, pomoćnik generalnog sekretara pri Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Drugi blok nosi naziv Digitalno nasleđe i bavi se digitalizacijom u kulturi i nauci, a moderator je dr Tamara Vučenović.

Pre panel diskusije, uvodno predavanje održaće Matjaž Filo, rukovodilac Sektora za IT na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani. U diskusiji učestvuju i dr Adam Sofronijević, zamenik direktora Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu, i Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

Treći blok, Onlajn poslovanje, moderira Radomir Lale Marković, koji je ujedno i voditelj cele Konferencije.

Na početku bloka Milovan i Branka Matijević, iz kompanije „Mineco Computers“, predstaviće rezultate istraživanja „Indeks digitalne vitalnosti malih, mikro i srednjih preduzeća u Srbiji 2017“, koje je po prvi put urađeno u Srbiji. Zatim će se predstavitii domaće firme koje u svom poslovanju uspešno koriste sve prednosti internet tehnologija na nacionalnim internet domenima vivatravel.rs, garden.rs, archiplay.rs, iskonmode.rs, studiomaruska.rs i teglas.rs.

U okviru DIDS 2018, 7. marta, biće održan Regionalni TLD forum – stručni skup za predstavnike nacionalnih internet registara iz regiona.

DIDS je, kao i do sada, besplatan za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Registracija posetilaca počinje krajem februara, preko sajta na adresama dids.rs i дидс.срб.

Ostavi komentar