Srbija

Nedimović: Paradajz je ispravan

Deklaracija na kojoj piše da paradajz nije za ljudsku upotrebu izazvala je pravu buru u domaćim medijima. Prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, vanredna kontrola je pokazala da je paradajz iz uvoza, na čijem pakovanju je pisalo da kora nije za ljudsku upotrebu, ipak je apsolutno ispravan.

Uvoznika koji je načinio grešku čeka prekršajna prijava. Nedimović je istakao da će na sajtu ministarstva poljoprivrede biti objavljene sve analize laboratorijske paradajza iz kojih se vidi da je on potpuno ispravan i pogodan za ljudsku upotrebu. Naglasio je da je u pitanju greška uvoznika, kao i da se tačno zna koji uvoznik je načinio grešku.

-Ta stvar koja se desila je greška uvoznika koji je pogrešno deklarisao i zbog toga smo mi pokrenuli prekršajni postupak protiv uvoznika-rekao je Nedimović.

Dodao je da će protiv još jednog uvoznika biti pokrenut prekršajni postupak, kao i protiv jednog inspektora.

-Imamo i jednog našeg inspektora koji je od 4.000 gajbi koje se nalaze u jednom šleperu. Pazite, u jednom šleperu ima 25 tona, dve gajbice su imale sporan naziv i on će biti sankcionisan-ukazao je Nedimović.

Istakao je da se zbog toga ide u vanrednu kontrolu svih inspektora, kao i da će rezulatati te kontrole biti poznati sledeće nedelje.

-Aposlutno javnost mora da bude u svakom trenutku informisana šta se dešava, bezbednost hrane je jedan od najvecih prioriteta za jednu naciju- naglasio je ministar.

Naglasio je da su kontrole redovne, kao i da svako greši, ali da to ne opravdava. Tvrdi da će se procedure dodatno pojačati.

-Moramo biti svesni situacije kolike su to količine robe, vama se nekada desi na jednom prelazu da vam dode 50 šlepera, da li možete svaku gajbu da pregledate- rekao je Nedimović.

Ostavi komentar