Srbija

Miroslav Mišković: Ja, tajkun

mišković ja tajkun

U hotelu Crowne Plaza u Beogradu održana je promocija knjige Ja, tajkun, najuspešnijeg srpskog biznismena, Miroslava Miškovića. Posle 28 godina ćutanja, Mišković konačno progovara o sebi, ali i mnogima u svom okruženju.

Miškovićeva biografija donosi dosad najsveobuhvatniju poslovnu filozofiju jednog od najvećih privrednika sa prostora Jugoslavije. Prvi put javnost može da sagleda logiku njegovog biznisa, načina upravljanja, shvatanje liderstva i motivacije, sve na praktičnim primerima i konkretnim slučajevima. Odlukom da progovori, Mišković ne krije da afirmiše za nas novo shvatanje biznisa, kao discipline svoje vrste, raskrinkavajući predrasude i zablude o tržištu, preduzetništvu, sticanju novca, privatnoj svojini. Ova knjiga je spomenik znanju, koga autor otvoreno diže na pijedastal pretpostavljajući ga radu, pa čak i formalnom obrazovanju.

Mišković otkriva principe svog poslovanja tokom čitave karijere, od hemijske industrije Župa, do Delte, Maksija, InterContinentala. Iznosi mehanizme kojima je gradio kompanije, podizao njihovu vrednost, a na kraju ih, sa velikom zaradom, prodavao. Autor se ponosi svojim uspesima, ali nimalo, ne krije svoje neuspehe. Objašnjava ih do detalja, slaveći sve ono što je, čineći greške, naučio.

KAo direktni učesnik svih bitnih ekonomskih događaja u Srbiji u poslednje četiri decenije, Mišković lično i verodostojno svedoči o ekonomskim prilikama, bez analitičkih uopštavanja, isključivo kroz sopstveno neposredno iskusv, često u anegdotski interpretiranim situacijama. On ogoljuje iskonski nesporazum države i preduzetnika na ovim prostorima, sudar principa ideologije i privređivanja, demagoškog viđenja politike naspram tržišnog pristupa ekonomiji.

Mišković kritikuje konkretne postupke konkretnih ličnosti, oštro, ali bez malicioznosti, ne štedeći nikoga u okruženju, ali ni sebe. Prvi put on otvoreno iznosi ličnu dramu: kako je otet i zatočen u šahtu; kako je pritvoren, strepeći ne za svoju sudbinu, već za sudbinu uhapšenog sina. Bez ljutnje prema bilo kome, Mišković iznosi ekonomsku, pravnu i  logičku odbranu svoje nevinosti.

 

Ostavi komentar