Vesti

Ernst&Young: Najaktivniji IT sektor

Najnoviji izveštaj revizorsko-konsultantske kompanije Ernst&Young (EY ), „Central and Southeast Europe – M&A Barometer“ bavi se analizom trenda poslovnih transakcija u jedanaest zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) koje uključuju Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Republiku Češku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Slovenuju i Tursku.

Najnoviji izveštaj revizorsko-konsultantske kompanije Ernst&Young (EY ), „Central and Southeast Europe – M&A Barometer“ bavi se analizom trenda poslovnih transakcija u jedanaest zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) koje uključuju Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Republiku Češku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Slovenuju i Tursku. U 2015. godini izvršeno je ukupno 1282 poslovne transakcije, što predstavlja pad od 1,8 odsto u odnosu na 2014. godinu, međutim procenjena veličina tržišta Centralne i Jugoistočne Evrope porasla je za 12 odsto u poređenju sa 2014. godinom.

Većinu transakcija su činile lokalne transakcije – koje čine 54 odsto od ukupnog broja transakcija, što znaci da i kupac i prodavac potiču iz  iste zemlje. Takođe, značajan je podatak da je procenat transakcija obavljen od strane strateških investitora povećana za 11 procentnih poena – sa 67 odsto u 2014. godini na 78 odsto u 2015. godini. Najaktivnija grana industrije bio je IT sektor, dok se u pogledu  vrednosti najveća transakcija dogodila se u sektoru za bankarstvo i finansijske usluge. 

Analiza jedanaest zemalja CSE regiona, po broju obavljenih transakcija, pokazala je da se na prva tri mesta, kao i prošle godine, nalaze Turska, Poljska i Republika Češka, dok se Srbija na ovoj lestvici nalazi na osmom mestu, što predstavlja blagi pad za jedno mesto u odnosu na 2014. godinu. U protekloj godini, u Srbiji se kao najaktivnija grana industrije pokazala proizvodna industrija.

– Tržište poslovnih transakcija u Republici Srbiji posvedočilo je u 2015. godini o manjem broju ostvarenih transakcija, ali i pored toga, tržište je obeležila jedna velika transformaciona transakcija – akvizicija Danube Foods Group od strane finansijskog investitora Mid Europa Partners – naglasio je Urs Indermuhle, partner u sektoru za podršku pri poslovnim transakcijama kompanije EY u Republici Srbiji.