Domaće trgovine

Lokalno i autohtono

Predstavljamo:

Gastro dućan

S Nikolom Komnenićem, dipl. inž. prehrambene tehnologije i vlasnikom Gastro dućana, pričali smo o njegovom poslovanju, o tome šta voli u svom poslu, šta mu posao otežava, o ciljevima, vizijama i željama

 

Posao je započeo pre dve godine u Kragujevcu i brzo je neobičnim asortimanom privukao pažnju svojih sugrađana. Kaže da je za njega hrana svetinja, pa zato ne čudi što su mu na prvom mestu njena bezbednost i kvalitet. Cena mu nije prioritet, jer kupuje samo kvalitetne proizvode.

– Ne držim u svojoj radnji proizvode koji nisu kvalitetni. Cilj mi je da u celoj Srbiji radim. Svaki artikal koji imam u radnji, a imam ih preko 700, mora da zadovolji taj kriterijum. Želim da omogućim ljudima da im hrana, bez obzira na to iz kog dela zemlje dolazi, bude lako dostupna. Nisam opredeljen za samo jedan region već sa celog Balkana biram najbolje proizvode. Biram autentične i autohtone artikle, jer podneblje umnogome utiče na kvalitet proizvoda. Visina, vetar, zemljište, sve to čini da ukus bude prepoznatljiv. Kupujem mocarelu iz Negotina, dimljene sireve iz Vojvodine, pršut iz Mačkata. Moji najznačajniji artikli su sir, pršut i vino. Imamo kozji sir sa susamom, zatim u maslinovom ulju, s paprikom, bosiljkom, dimljeni kačkavalj, i to je ono što se uz pršut i kajmak najbolje prodaje – kaže Komnenić.

Svoju radnju posmatra kao koncept koji treba da se razvija. Smatra da je ključno da ljudi koji se bave hranom budu iz te struke jer svako treba da radi ono što najbolje zna.

– Kada sam počeo ovim da se bavim, nisam mnogo razmišljao. Imao sam viziju kako ovaj posao treba da izgleda i time se vodim i danas. Idem srcem, a ne glavom. Nema stajanja, cilj mi je da se ja i još nas 50 izborimo da nas bude još više. Onda koncept može da opstane. Hoću da ljudima ponudim robu kvalitetniju od one koju mogu naći u velikim lancima, a da pritom bude jeftinija. Uživam kada ljudi zadovoljni izađu iz mog dućana – kaže Komnenić.

 


Nema stajanja, cilj mi je da se ja i još nas 50 izborimo da nas bude još više. Onda koncept može da opstane. Hoću da ljudima ponudim robu kvalitetniju od one koju mogu naći u velikim lancima, a da pritom bude jeftinija. Uživam kada ljudi zadovoljni izađu iz mog dućana


 

 

Naš sagovornik napominje da mu poslovanje otežava loša finansijska situacija u društvu, kao i država svojim prevelikim nametima.

– Privatan sektor mora da se pusti da diše jer on omogućava državi da funkcioniše. Imam utisak da država posmatra malu privatnu firmu kao u komunizmu: ti imaš priliku da zaradiš jednu platu, a sve ostalo uzima ona. Čini mi se kao da mi država stavlja tegove na krila. Ja danas 25 dana radim za državu, a pet dana za sebe – napominje vlasnik Gastro dućana.

Međutim, kaže da uživa u tome što radi, stalno prikuplja informacije, u večitoj je potrazi za novim idejama i celog sebe uložio je u ovaj posao.  MN