Vesti

Sirko Pršutić: Ne prodajemo industrijsku robu!

Pre više od godinu dana ekonomistu Ivana Gluščevića drugari iz Prijepolja nagovorili su da u Beogradu otvori radnju specijalizovanu za sir i pršutu. Posle nekoliko meseci razmišljanja i premišljanja, nastao je Sirko Pršutić, najpre na Vračaru, pa kasnije i na Novom Beogradu…

 

Pre više od godinu dana ekonomistu Ivana Gluščevića drugari iz Prijepolja nagovorili su da u Beogradu otvori radnju specijalizovanu za sir i pršutu. Posle nekoliko meseci razmišljanja i premišljanja, nastao je Sirko Pršutić, najpre na Vračaru, pa kasnije i na Novom Beogradu…

 

Za duhovit naziv radnje i idejno rešenje enterijera bila je zadužena Gluščevićeva supruga Nevena, dok sve poslove oko asortimana i nabavke robe od početka obavlja on. 

– Kao i kod kuće, i u radnji smo podelili poslove. Nevena je zadužena za kreativni deo, a ja za onaj teži, muški rad – sa osmehom kaže Ivan. 

Kod Sirka Pršutića rade samo devojke, jer su kao trgovci, kako kaže Ivan, po pravilu mnogo ljubaznije od muškaraca. Rade u dve smene, a kada ima potrebe, uvode se i međusmene. 

– Proizvod koji ne bih kupio za sebe neću ni drugima da prodajem. Politika naše kuće je da kupcu ne sme ništa da se „uvali”, i to je osnovno pravilo koje zaposlene kod mene moraju da poštuju. Naravno, briga o higijeni se podrazumeva. U radnji uvek sve mora da bude perfektno čisto. Osim toga, radnice moraju da znaju sve o poreklu proizvoda, o sastojcima, da kupcu iseku proizvod tako da može odmah da se servira – objašnjava Ivan. 

 

Domaće i samo domaće!

Mada je prodavnica specijalizovana za sir i pršutu, u ponudi su i drugi proizvodi. U asortimanu je preko 300 artikala i gotovo svi stižu s proverenih poljoprivrednih gazdinstava širom Srbije. 

– Saradnja s dobavljačima zadaje mi muke jer mali proizvođači često nemaju dostavu, pa moram sam da idem po robu, nekad i na kraj Srbije – kaže Ivan i dodaje da su svi proizvodi u radnji zdrava hrana, koja sve više preuzima primat nad onom brzom i nekvalitetnom.  

– Akcenat je na domaćim proizvodima, bez aditiva, konzervansa i veštačkih boja. Ne prodajemo industrijsku robu, već isključivo zdrave namirnice, i po tome smo specifični – izričit je Gluščević. MN


 

Vračarci, ali i oni s druge strane mosta, već su se naviki na čuveni hleb s patosa, koji je pored mladog kajmaka i sira najprodavaniji proizvod kod Sirka Pršutića. 

Od mlečnih proizvoda, u ponudi su pirotski kačkavalj, kozji kačkavalj u maslinovom ulju upakovan u teglice, sir s maslinama, s ljutom paprikom, kozji sir sa sremušem, sa začinima, zlatarski sir, mladi i stari kajmak iz Kraljeva, paprika u pavlaci, ceđeno kiselo mleko sa seckanom paprikom, kozja i kravlja vurda, kao i kozja surutka, jogurt i kiselo mleko. Od pršuta se, kako kaže Ivan, najviše prodaju njeguška, goveđa i svinjska, a u ponudi je i konjska, koja je posebno zdrava. 

Osim sira i pršuta, kod Sirka ima i domaćih džemova, ajvara i zimnice, meda s Rudnika, domaće rakije iz Prijepolja, sokova s plodovima voća…