Vesti

Proizvođači mesa: Za poskupljenje kriv trgovački lobi

Zadovoljstvo uzgajivača svinja zbog aktuelnih visokih cena svinjskog mesa neće dugo potrajati. Kako ističu agroekonomisti, sadašnja cena će im pokriti gubitke iz prethodnih meseci, ali i uticati na ekspanziju tova koji će dovesti do ponovnog obaranja cena u narednim mesecima. Sami uzgajivači optužuju trgovački lobi da klanice ne otkupljuju po sadašnjim visokim cenama, već ih koriste da podignu cene u mesarama, dok uvoze jeftino meso iz inostranstva. Ko je uspeo da prethodnih dana proda svoje tovljenike mogao je da očekuje dobru zaradu, s obzirom na skok cena. I pored toga, uzgajivači svinja se žale jer je u Srbiji, kako tvrde, prisutno najveće kolebanje cena u regionu. Kažu da se u razvijenim zemljama kolebanja kreću od tri do pet procenata, dok u Srbiji idu i do 100%. Tako je otkupna cena svinja u poslednje vreme sa 110 skočila i do 210 dinara.

– Jako veliki problem je trgovački lobi. Oni sve kontrolišu. Pogotovo za proizvođače je to veliki problem zbog toga što vi sada imate situaciju da je zvanična otkupna cena svinja 200 dinara plus PDV, ali klanice ne otkupljuju svinje nego uvoze jeftino svinjsko meso iz inostranstva i bukvalno drže ovu zvaničnu visoku otkupnu cenu samo zato da bi mogli da podignu cene u mesarama – ističe Danijel Kovačević, uzgajivač svinja iz Male Bosne.

Do poskupljenja mesa došlo je u prethodnih dvadesetak dana, a glavni razlog je nedostatak tovljenika na tržištu Srbije, ali i regiona.