Svetske trgovine

Dollar General: Sve za dolar

sve za dolar

Iako biste zbog naziva kompanije logično pomislili da je reč o radnjama u kojima sve možete kupiti za dolar, nije tako – većina artikala košta više. Prodavnice su koncipirane tako da se u njima prodaju stvari u cenovnom opsegu od 50 centi do 60 dolara


Korporacija Dollar General je američki lanac prodavnica, sa sedištem u Gudletsvilu, u državi Tenesi. Do januara 2016. godine Dollar General poslovao je u čak 12.400 prodavnica u 43 američke države.
U tim radnjama možete kupiti sve – od igle do lokomotive. Više od 75 godina u njima se kupcima nude osnovni proizvodi po niskim cenama.
Osim u većim urbanim celinama i malim gradovima, Dollar General često posluje i u ruralnim sredinama koje nemaju dovoljan broj potrošača za regularne diskontne trgovinske lance.
Konkurencija toj kompaniji jesu nacionalni trgovinski lanci Familly Dollar i Dollar Tree, regionalni lanci kao što je Fred’s i brojne prodavnice nezavisnih trgovaca.
Od 2000. godine Dollar General eksperimentiše s prodavnicama koje imaju veći broj prehrambenih artikala, poput Walmarta, samo su manje i njihov naziv je Dollar General Market.
Prodavnice je osnovao Kal Turner sa svojim ocem J. L. Turnerom, 1939. godine u Skotsvilu, u državi Kentaki. Firma se zvala J. L. Turner & Sin, da bi 1968. godine promenila ime u Dollar General Corporation.

dg1

Prva prodavnica Dollar General otvorena je u Springfildu 1. juna 1955. godine i tada u radnji nije bilo nijednog artikla skupljeg od dolar. Ideja je odlično prihvaćena, toliko da je do 1957. godine godišnji promet 29 radnji Dollar General iznosio pet miliona dolara.
Do uspeha nisu došli lako
Džejms Luter, otac J. L. Tarnera, poginuo je u nesreći 1902. kada je on imao samo 11 godina. Tada je morao da napusti školovanje kako bi radio na porodičnoj farmi i prehranio porodicu.
Iako nikada nije završio školovanje, J. L. je dobro izučio životnu školu. Posle dve godine bezuspešnog rada u maloprodaji, oprobao se kao putujući prodavac robe široke portošnje za velikoprodajnu firmu iz Nešvila. Nakon deset godina dao je otkaz i s porodicom se preselio u Skotsvil.
Za vreme Velike depresije počeo je da kupuje i likvidira trgovine koje su bankrotirale. Njegov jedini sin Kal prisustvovao je tim prodajama odmalena, pa je brzo stekao dragoceno znanje iz sveta biznisa.
J. L. je umro 1964. Četiri godine kasnije firma je imala godišnji promet od 40 miliona dolara i neto prihod veći od milion i po dolara. Kal je 1977. nasledio oca i upravljao kompanijom do penzije 2002. godine. MN


Dolar po dolar milijarda

Trgovine Sve za dolar postale su vrlo unosan posao. Zato se i rasplamsala bitka među lancima takvih prodavnica jer su i Dollar Tree i Dollar General želeli da kupe Family Dollar. Prva ponuda bila je 8,5 milijardi dolara, a nakon dugog nadmetanja ipak je pobedila kompanija Dollar Tree. Međutim, izgleda da to nije smetalo napretku Dollar Generala jer kompanija planira godišnji rast prodaje od sedam do deset odsto, sa zaradom po akciji od deset do petnaest procenata.