Domaće trgovine

Kupac danas očekuje kraljevski tretman

Shop&go kupac očekuje kraljevski tretman

Slavica Ranisavljević

poslovođa prodavnice Shop&Go, Sarajevska

Neposredno posle moje odluke da se iz rodne Guče preselim u Beograd, dobila sam posao u supermarketu Pekabeta. Uporedo sa studijama na Višoj ekonomskoj školi u Beogradu tekao je moj razvojni put u maloprodaji. Tokom dana vredno sam radila i usluživala kupce.  Noću sam spremala ispite i praktično znanje potkrepljivala teorijom koja me je čekala u knjigama. Svakodnevna kombinacija teorije i prakse odličan je način da se istovremeno edukujete i da radite na sebi. Naravno, i da zarađujete i napredujete u karijeri. Posle određenog vremena unapređena sam prvo u zamenika poslovođe, pa i u poslovođu

Najvažniji iskreni odnosi sa kupcima

Vođenje maloprodajnog objekta istovremeno je i prijatna i veoma izazovna pozicija. Da biste bili uspešni, morate biti savesni i odgovorni, posvećeni radu i kolegama i naravno imati jasne ciljeve kojima svakodnevno stremite. Tako ste u prilici da sa svojim timom postignete čak i ono što vam se možda čini nedostižnim. Verujem da naši kupci zaista prepoznaju trud i zalaganje svakog mog kolege. Uspeh mog tima je zapravo ono što želim da postignem. Najvažnije je graditi iskrene i dobre odnose s kupcima, a u razgovoru s njima uvek opipavam njihov puls. Trudim se da uspostavim dobru komunikaciju s kupcima jer mi jedino njihova povratna informacija može biti vodilja i smernica za kvalitetno obavljanje posla.

Samo zadovoljan kupac postaje lojalan

Kupci u današnje vreme znaju da budu zahtevni. Uvek prvo pažljivo saslušam kupca, pa onda tražim način da mu pomognem i činim sve da bi iz naše radnje izašao zadovoljan. Poverenje koje steknete kod kupca morate negovati i razvijati, a veoma je važno i da mu iskažete poštovanje, jer samo zadovoljan kupac postaje lojalan. Današnji kupac očekuje kraljevski tretman, a mi se trudimo da mu upravo to i pružimo.

Po prirodi optimista

Svi su ljudi manje ili više sujetni bez obzira na pol, obrazovanje ili sektor u kome rade. Ali ukoliko ste od detinjstva vaspitavani da uvažavate druge i da poštujete njihove rezultate, nikada nećete doći u situaciju da osporavate tuđe uspehe.
Ja sam po prirodi optimista, a iz iskustva znam da svaki problem ima rešenje i da mu samo treba pristupiti na pravi način. MN

Slavica Ranisavljević, Shop&Go, Sarajevska