Domaće trgovine

Komšijska trgovina

Trgovina Savković je komšijska trgovina

TRGOVINA SAVKOVIĆ, Gornji Milanovac

Trgovina Savković je porodična radnja. Otvorila su je pre 25 godina dva brata u porodičnoj kući u Gornjem Milanovcu. Tada je radnja imala manje od dvadeset kvadrata i u njoj su se prodavale samo osnovne životne namirnice. Pod imenom Braća Savković poslovala je sve do 2000. godine, kada je simbolično postala Trgovina 5. oktobar

Trgovina Savković je komšijska trgovina

Posle nekoliko demokratskih godina, prodavnica je promenila naziv u Trgovina Savković i pod tim imenom i danas posluje. U četiri objekta, koliko ih trenutno ima u Gornjem Milanovcu, kupcima nudi širok asortiman. Na čelu Trgovine Savković je Vladislav Savković, sin nekadašnjeg vlasnika Braće Savković, Milutina. Vladislav je nasledio posao od oca i u trgovini se već dugi niz godina uspešno snalazi.
– Kada zagusti, zovem oca u pomoć, i to mi dosta olakšava vođenje radnje pošto radim dva posla. Pre podne sam zaposlen na mestu komercijaliste u Industriji mesa Trlić iz Uba – kaže Vladislav.

Plata u skladu s prometom ili manjkom

U prodavnicama Trgovine Savković zaposleno je 14 radnica. Šefovi objekta ne postoje, već svi zaposleni odgovaraju isključivo gazdi Vladislavu. On s njima neguje prijateljske odnose iako se nekad desi i da povisi ton.
– Jednom mesečno radimo celokupno popisno stanje u svakom objektu pojedinačno i u sva četiri objekta zajedno. Na osnovu toga zaposleni i dobijaju platu. Ona im se obračunava u skladu sa sveukupnim prometom ili manjkom.
– Na taj način ih stimulišemo. Baš je nedavno nekoliko radnica prešlo iz drugih, većih trgovinskih lanaca kod nas. Ne bih da generalizujem, ali starije žene koje godinama rade u trgovinama zaista su mnogo ljubaznije i vrednije od mlađih. One su po pravilu nezainteresovane. Kada bi mogao, kako kaže, malo bi i prošarao ekipu, ali nema radnika koga bi zaposlio.

Muškarci neće da rade

– Malo je muškaraca koji hoće da rade u trgovini. Ne znam gde su se sakrili budući da je dosta Milanovčana završilo trgovačku školu i posle nastavilo školovanje na srodnim fakultetima – čudi se Savković.

I odloženo plaćanje i veresija

U Trgovini Savković mušterija u proseku, kako kaže Vladislav, potroši od 200 do 400 dinara, osim u vreme slavlja i praznika, kada računi iznose i do 1.000 dinara. Bez obzira na slabu kupovnu moć Milanovčana, Vladislav ne brine da će pred naletom velikih trgovinskih lanaca morati da zatvori porodičnu prodavnicu.
– Samo oni koji se ozbiljno bave trgovinom danas mogu da opstanu. Moraju da znaju na koji način da pariraju velikima i da kupcima ponude nešto što trgovinski lanci ne mogu, a to je, recimo, negovanje prijateljskog, komšijskog odnosa s potrošačima. Svi zaposleni moraju da budu upućeni u celokupan asortiman kako bi u svakom trenutku kupcima mogli da ponude proizvod po želji. Kod nas, osim da pazare, kupci dođu i da se ispričaju s prodavačicama, čak su i neka prijateljstva tako nastala – kaže Savković.

Ček kao garancija

Kupci u Trgovini Savković imaju mogućnost odloženog plaćanja, dok se redovnim mušterijama i komšijama roba daje i na veresiju. To je, kako kaže Vladislav, jedan od načina da zadrže kupce, ali i da pomognu onima koji su u finansijskoj nevolji.

– Kupcima koje poznajemo robu dajemo „na crtu”. Oni nam kao garanciju ostave ček, i kada vrednost kupljenog dostigne 5.000 dinara, mi im pustimo ček, a ako imaju keš, plate. Vreme je takvo da moramo da se snalazimo kako znamo i umemo – kaže Vladislav, koji je zbog dobrih uslova nabavke uspeo da i cenovno parira velikim trgovinskim lancima.

– Zaista imamo dobru saradnju s distributerima, a posebno smo ponosni na višedecenijsku saradnju s direktnim proizvođačima. Od osnivanja Trgovine Savković voće i povrće uzimamo direktno od seljaka. Iz Topole nam stiže jabuka, a kupus i krompir iz Vranića. Naši kupci prepoznaju kvalitet, a mi se trudimo da im uvek ponudimo i više nego što očekuju – zaključuje Vladislav Savković, vlasnik Trgovine Savković. MN