Analiza tržišta

Dobit banaka porasla za 23 odsto

Bankarski sektor Srbije na kraju septembra 2016. činilo je 30 banaka s organizacionom mrežom od 1.717 poslovnih jedinica i 24.021 zaposlenim, što je za 107 manje nego na kraju prethodnog tromesečja. Ukupna dobit pre oporezivanja banaka u Srbiji na kraju trećeg kvartala 2016. iznosila je 32,8 milijardi dinara, što je za 23,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavila je Narodna banka Srbije.


U izveštaju NBS navodi se da su 22 banke imale ukupnu dobit od 37,3 milijarde, a osam banaka uknjižilo je minus od 4,5 milijardi dinara. Ukupna neto aktiva bankarskog sektora iznosila je oko 3.172 milijarde dinara, a ukupan kapital 649,2 milijarde. Bruto krediti bankarskog sektora na kraju septembra iznosili su 1.997 milijardi dinara. Vrednost problematičnih kredita bila je 396,5 milijardi, a njihov udeo u ukupnim kreditima pao je na 19,5 odsto, sa 21,6 odsto, koliko je iznosio na kraju 2015.

 

Kamata ostaje na istom nivou
Bankarskom sektoru pogodovaće i nedavna odluka Izvršnog odbora Narodne banke Srbije da se referentna kamatna stopa zadrži na postojećem nivou od četiri odsto. Kako je navedeno, odbor očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka iduće godine kretati u granicama cilja (3% ± 1,5 procentnih poena). Inflacija će se u tom rasponu naći zahvaljujući efektima prethodnog ublažavanja monetarne politike, rastu domaće tražnje i postepenom oporavku svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju, pre svega u zoni evra, koja je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner. S druge strane, relativno niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme delovaće dezinflatorno. Kada je reč o međunarodnom finansijskom tržištu, neizvesnost se odnosi na dinamiku normalizacije monetarne politike FED-a i trajanje programa kvantitativnih olakšica ECB-a, kao i njihov uticaj na globalne tokove kapitala. Ipak, Izvršni odbor istakao je da uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže, doprinosi boljim makroekonomskim izgledima naše privrede i povećava njenu otpornost na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.


Ivan-Smiljkovic-ProCreditIvan Smiljković
član IO ProCredit banke

Nesumnjivo je da će se u narednom periodu u bankarskom sektoru desiti dugoočekivana konsolidacija. Državne banke biće privatizovane, a najverovatnije će biti i određenih ukrupnjavanja i spajanja. Na domaćem bankarskom tržištu postoji izuzetno jaka konkurencija, koja se ne ogleda samo u cenama već i u tehničkim i IT rešenjima, budući da se bankarstvo sve više premešta u oblast elektronskog poslovanja.
U proteklom periodu ProCredit banka uložila je znatna sredstva u modernizaciju svojih poslovnica i otvaranje samouslužnih zona 24/7, zahvaljujući čemu se danas oko 95 odsto svih bankarskih transakcija u ProCredit banci obavlja elektronskim putem ili na automatima u našim zonama. Namera nam je da svoje poslovanje u toj oblasti dodatno razvijamo i da pronalazimo nove načine na koje bismo rad s klijentima učinili boljim i povoljnijim. Da bi sva zainteresovana preduzeća dodatno podržala, naša banka je svoje usluge međunarodnog platnog prometa učinila znatno povoljnijim za sve klijente i možemo da kažemo da ProCredit danas ima ne samo finansijski najpovoljniju već i tehnički najsavremeniju ponudu za sva inostrana plaćanja. Na taj način preduzećima u Srbiji pruža se mogućnost da s računa u našoj banci obavljaju plaćanja prema partnerima u Nemačkoj uz proviziju od svega 10 evra, bez obzira na iznos, dok sva plaćanja prema partnerima u drugim zemljama sveta mogu da obave uz proviziju od svega 20 evra. Za sva inostrana plaćanja prema partnerima koji imaju otvoren račun u nekoj od ProCredit banaka u okruženju provizija je još niža i iznosi svega 2,5 evra. Naša banka nastaviće saradnju s mnogim inostranim partnerima kako bi preduzećima u Srbiji omogućila da pod što povoljnijim uslovima dođu do sredstava za svoje investicije i razvoj. Nastavićemo izuzetno uspešnu saradnju s Evropskim investicionim fondom, koji banci garantuje za sve pozajmice domaćim preduzećima koja planiraju ulaganja u inovativne projekte. Zahvaljujući tom Innovfin programu, preduzeća u Srbiji mogu mnogo jednostavnije i povoljnije da dođu do finansijskih izvora i nastave realizaciju svojih planova. Samo u 2016. godini naša banka je uz Innofin program isplatila pozjamice od oko 20 miliona evra, a interesovanje je sve veće.