Istraživanje

Šansa je u kvalitetu

Dunav Soja prvi standard i oznaka kvaliteta proizvoda domaćeg porekla koji su BEZ GMO.

U našoj zemlji počelo je obeležavanje prvih domaćih genetski nemodifikovanih proizvoda. Na taj način napravljen je korak u pokušaju da se sačuva liderska pozicija naše zemlje u proizvodnji genetski nemodifikovane soje.

 

Tekst: Vesna Mitrović

Marija-Kalentic-Dunav-Soja-1Osim toga što se koristi za ishranu životinja, soja se može pronaći i u mnogim proizvodima prehrambene industrije poput konzervirane tunjevine, čokolada, bombona, viršli i ostalih mesnih prerađevina, mnogim osvežavajućim napicima, sladoledima (kornetima) i drugim vaflima, kao i u dečjoj hrani.
Oznaka Dunav Soja ukazuje na to da je proizvod bez GMO i da je domaćeg porekla, strogo kontrolisan od njive do trpeze i sertifikovan po standardu kvaliteta Dunav Soja.Prema rečima Marije Kalentić, generalne direktorke udruženja Dunav Soje, taj standard ima višestruki značaj za našu zemlju.

– Srbija je lider u proizvodnji genetski nemodifikovane soje. U isto vreme jedina zemlja u Evropi koja proizvodi dovoljno soje za svoje potrebe i u kojoj se životinje hrane domaćom sojom bez GMO. Iako je jedna od retkih zemalja koje zabranjuju uvoz GM soje i stočne hrane, Srbija istovremeno iz evropskih zemalja uvozi meso, mleko, mesne i mlečne prerađevine od životinja hranjenih genetski modifikovanom stočnom hranom. Budući da zakonske regulative ne zahtevaju da se proizvodi od životinja koje su hranjene GM hranom posebno označe, oni se na tržištu nalaze pored domaćih proizvoda bez GMO. Čak i ukoliko se Zakon o GMO promeni, Srbija neće moći da bude konkurentna jeftinijoj GM sojinoj sačmi. Naša šansa je u kvalitetu i u označavanju domaćih vrednosti kako bismo sačuvali identitet Srbije kao zemlje bez GMO – ističe Kalentićeva.


Genetski modifikovana hrana (GM hrana ili bio­tehnološka hrana) jeste hrana proizvedena od organizama čiji je DNK bio podvrgnut posebnim izmenama pomoću metoda genetičkog inženjerstva. Genetski modifikovani organizmi podrazumevaju takav način modifikacije genoma kakav se u prirodi nikada ne bi desio. To znači da DNK takvih organizama sadrži potpuno strani gen, unet u laboratorijskim uslovima i naprednim tehnikama. Izvor tih gena je u biljnom svetu, u svetu mikroorganizama, insekata, životinja, uključujući i najsloženije vrste. Ono što zabrinjava jeste mogućnost prenošenja modifikovanih gena na druge vrste, što može prouzrokovati nepredvidive posledice


PORTRET-GALETINKorak napred za domaću privredu

Standard kvaliteta Dunav Soja prvi je dobrovoljni standard za proizvode bez GMO koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Kako ističe Žarko Galetin, direktor Sektora poljoprivrede pri Privrednoj komori Srbije, tim standardom kvaliteta naša zemlja dobila je osnov za proizvodnju i kontrolu hrane bez GMO, alat kojim može da obezbedi transparentnost, sledljivost i kontrolu svih proizvodnih procesa. Tim standardom podržani su domaća proizvodnja i domaći proizvođač i zaštićeni interesi građana i krajnjih potrošača.
– Izuzetno je važno pružiti mogućnost našoj privredi da označi kvalitet bez GMO i domaće poreklo i baš zato Privredna komora Srbije podržava Dunav Soja inicijativu. To je važan korak napred za našu privredu. Na taj način se povećava konkuretnost kako na domaćem tako i na inostranom tržištu – navodi Galetin.

U Evropi zakonska regulative i uredbe 1829/2003 i 1830/2003 o sledljivosti i označavanju GMO, hrane i hrane za životinje proizvedene od GMO, zahteva da se proizvodi koji sadrže više od 0.9 GMO budu jasno obeleženi, dok ukoliko se životinje hrane GMO hranom za životinje ti proizvodi ne moraju da se obeleže.
U Srbiji je trenutno na snazi zakon koji u potpunosti zabranjuje proizvodnju i promet GMO. Međutim, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić nedavno je izjavio da ćemo morati da izmenimo zakon ako želimo da pistupimo STO. Zato, ako se to i desi, potrošači će zahvaljujući sertifikatu ipak imati mogućnost izbora.

Potrošač ima pravo na informaciju

Danas smo svedoci raznih oznaka na proizvodima iza kojih ne stoji nijedan legitiman standard kvaliteta. Žarko Galetin kaže da su u PKS svesni da moraju veoma aktivno da rade na podizanju znanja i svesti potrošača o značaju deklarisanja, prepoznavanju oznaka kvaliteta i njihovom pravilnom tumačenju.

– Potrošač nikako ne sme da bude doveden u zabludu tako što će se pred njega stavljati etikete s tvrdnjama iza kojih ne stoji nikakva zvanična garancija ili potvrda. Smatram da kompanije koje uvode standard Dunav Soja i označe svoje proizvode tom oznakom kvaliteta ispred potrošača u prvi plan stavljaju svoju opredeljenost ka domaćem kvalitetu bez GMO. Potrošač može da bude siguran da je proizvod sa standardom Dunav Soja kontrolisan domaći proizvod visokog kvaliteta. Svaki potrošač ima pravo na informaciju i na slobodu izbora – ističe Galetin.


Dunav-Soja-copyStandard Dunav Soja međunarodno je priznat dobrovoljni standard i oznaka za kvalitet bez GMO i za domaće poreklo, koji se koristi širom Evrope.

Veliki broj prehrambenih proizvoda u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj i drugim zemljama nosi oznaku kvaliteta Dunav Soja, koja potrošačima pruža pravo izbora. Zahvaljujući zvaničnoj podršci Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, Dunav Soja je prvi i jedini standard u našoj zemlji koji omogućava da se prehrambeni proizvodi označe i na taj način istaknu njihov kvalitet bez GMO i domaće poreklo


Da bi identitet Srbije kao zemlje bez GMO bio sačuvan, neophodno je da se soja integriše u tržišne lance stočne hrane, mesa, mleka i jaja bez GMO bilo na domaćem bilo na stranom tržištu. Trgovinski lanci u Evropi zalažu se da njihovi dobavljači rade u skladu s propisanim standardima.

– Trgovinski lanci koji su prepoznali standard kvaliteta Dunav Soja prenose jasan stav da žele da učestvuju u kreiranju transparentnog tržišta. Oni ističu opredeljenost za domaću proizvodnju, daju indirektnu podršku proizvođaču soje i proizvođaču mesa, mleka i jaja. Osim toga, rade i na promociji domaćeg porekla i kvaliteta bez GMO i pružaju mogućnost izbora potrošačima – smatra Galetin.

Kako napominje Marija Kalentić, trgovinski lanci koji su i vlasnici robnih maraka sa specifičnim odlikama kvaliteta imaju posebnu odgovornost u organizaciji tržišta zdravstveno bezbedne hrane. Kao i povećanju transparentnosti i pružanju prava izbora potrošaču uvođenjem i promovisanjem oznaka kvaliteta.

– Saradnja s trgovinskim lancima nama je izuzetno važna. Smatramo da su upravo oni veoma bitna karika u komunikaciji s krajnjim potrošačem. Inicijativa za korišćenje i nabavku sirovina kontrolisanog i održivog porekla, tj. upotreba soje bez GMO, potekla je od trgovinskih lanaca i potrošača u Evropi. Vrlo smo ponosni na to što je i jedan od najvećih trgovinskih lanaca u regionu Mercator S prepoznao taj značaj i uveo Dunav Soja standard kvaliteta za svoju robnu marku. Danas imamo prva sertifikovana jaja u našoj zemlji, a uskoro nam stižu i drugi proizvodi – napominje Kalentićeva. MN