Istraživanje Svet

Bloomberg: Trgovci propadaju u rekordnom roku

Trgovci se trenutno nalaze pred raskršćem: ili će preći na onlajn trgovinu ili će propasti u rekordnom roku, tvrde svetski stručnjaci. Robne kuće, prodavnice elektronike i butici zasigurno su najrizičniji, a po svemu sudeći, čeka ih ista sudbina kao i male samostalne radnje koje su pred naletom velikih trgovinskih lanaca morale da se zatvore…

U poslednja tri meseca, 14 velikih trgovinskih lanaca najavilo je da će uskoro morati da potraži sudsku zaštitu da ne bi bankrotiralo, pokazuju analize S&P Global Market Intelligence agencije. S druge strane, maloprodajni objekti biće prinuđeni da reorganizuju svoje poslovanje da ne bi morali i oni da zatraže sudsku zaštitu.

U međuvremenu, američki ritejleri zatvaraju radnje brže nego ikada i renoviraju prostore iz kojih će raditi onlajn prodaju. Prema istraživanju S&P Global Market Intelligence agencije, za finansijski krah ritejlera kriv je internet, odnosno to što se trgovci nisu na vreme preorijentisali na onlajn poslovanje.
Izvršni direktor modne kompanije Urban Outfitters Ričard Hajne krajem marta bio je na sastanku sa svetskim ritejl analitičarima. Hajne smatra da u svetu jednostavno ima previše prodavnica koje prodaju odeću i da je prirodno da se određeni broj njih zatvori.
– Svedoci smo sve većeg zatvaranja prodavnica, a skoro je izvesno da će se taj trend nastaviti i u skorijoj budućnosti, pa možda čak i ubrzati – rekao je Ričard Hajne.

Džim Elder, direktor S&P Global Market Intelligence agencije, rekao je na osnovu izveštaja iz prvog kvartala da nema skorog oporavka na vidiku. Među najugroženijima u 2017. godini biće Sears Holdings Corp, Bon-Ton Stores Inc i Perfumania Holdings Inc.
A mi se pitamo šta će biti s brendovima koji posluju u okviru kompanije poput Nine Westa i Klera?