Kategorije proizvoda

Mineralna voda

mineralna voda

GFK: Analiza domaćeg tržišta mineralnih voda odnosi se na podatke GfK panela domaćinstava za period od aprila 2016. do januara 2017. godine. Većina domaćinstava u Srbiji, čak 95% njih, u posmatranom periodu bar jednom je kupila mineralnu vodu i taj procenat nije se razlikovao od prethodnog posmatranog perioda. U okviru kategorije posmatrane su gazirana, blago gazirana i negazirana voda. Čak 96% kupaca mineralne vode kupilo je gaziranu vodu, dok je negaziranu pazarilo 64%, a blago gaziranu svega 28%. Manje učestale kupovine dovele su do pada prodatih količina za 9%, ali je blagi porast cena ublažio vrednosni pad tržišta. Promocije su dobile na značaju, što potvrđuje njihovo učešće u ukupnim prodatim količinama koje je poraslo na 21%. Trgovačke marke smanjile su svoje učešće u ukupnim prodatim količinama na ispod 2%. Na tržištu Srbije može se kupiti više od 50 brendova mineralne vode, a među njima pet vodećih pokriva 65% tržišnih količina. Ti brendovi, po abecednom redosledu, jesu: Knjaz Miloš, Minaqua, Prolom voda, Rosa i voda Vrnjci. Najveće količine mineralnih voda kupljene su u tradicionalnim prodavnicama, koje su i dalje prve sa 31% iako je njihovo učešće manje nego u prethodnom periodu. Mini-marketi su sledeći format po obimu, sa 28%, a slede ih supermarketi sa 25% i hipermarketi sa 6%.

 

IPSOS: U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspeha za kategoriju gaziranih i negaziranih voda i brendova unutar njih, a podaci se mogu analizirati sa stanovišta demografije, životnog stila potrošača i njihovih kupovnih navika. Marketinški pokazatelji važni su za uspešno vođenje brenda kroz sliku stanja brenda i ranog uočavanja mogućih problema i prilika.

U 2016. godini negaziranu vodu koristilo je oko 60% potrošača u Srbiji, dok je gaziranu konzumiralo nešto više od 80% potrošača, starosti od 15 do 64 godine, a čak polovina njih barem jednom nedeljno. Takvih potrošača među korisnicima negazirane vode je 30%, s tim što je za taj proizvod izraženija svakodnevna konzumacija.

Demografski profil heavy konzumenata gazirane vode
Među onima koji konzumiraju gaziranu vodu 55% su muškarci. Oni su uzrasta od 40 do 49 godina, zaposleni su, oženjeni i imaju decu.

Demografski profil heavy konzumenta negazirane vode
Negaziranu vodu najčešće piju žene (65%) uzrasta od 30 do 39 godina, koje su zaposlene, imaju više obrazovanje i viša primanja i žive u vanbračnim zajednicama u Beogradu i Vojvodini.

 

NIELSEN: Retail Audit zasniva se na praćenju prodaje ka krajnjim potrošačima na uzorku prodajnih mesta izabranih tako da budu reprezentativni za kanale prodaje koji se prate. Ista prodajna mesta popisuju se na mesečnom ili dvomesečnom nivou tako što obučeni popisivači fizički broje maloprodajne zalihe, beleže nabavke obavljene u proteklom periodu i maloprodajne cene.

Konstantno praćenje tih informacija omogućava izveštavanje o obimu i vrednosti maloprodaje, kao i ostalih podataka značajnih za proizvođače, distributere i prodavce.
Uključeni kanali prodaje: hipermarketi i supermarketi, velike i srednje prodavnice, male prodavnice, kiosci i paviljoni.
Kanali koji nisu uključeni: specijalizovane radnje, benzinske stanice, pijace, velikoprodaje koje imaju prodaju i prema krajnjim kupcima i cash&carry radnje (npr. Metro).
Od marta 2016. do februara 2017. u Vojvodini je, količinski posmatrano, prodato 36% kategorije, u Beogradu 27%, u centralnoj jugoistočnoj Srbiji 18%, a u centralnoj zapadnoj Srbiji 19%.
Najveći količinski udeo u prodaji kategorije beleže hipermarketi i supermarketi. U posmatranom periodu taj udeo iznosio je 39%. U velikim radnjama prodato je 32%, u malim prodavnicama 25%, a u kioscima 5% kategorije.
Vodeći proizvođači, po abecednom redu, a ne prema tržišnom učešću, jesu: Knjaz Miloš, Minaqua, Planinka, The Coca-Cola Company, Voda Vrnjci.
Vodeći brendovi, po abecednom redu, a ne prema tržišnom učešću, jesu: Aqua Viva, Knjaz Miloš, Minaqua, Rosa, voda Vrnjci.


 

 

 

Nataša Dakić
senior brend menadžer, Aqua Viva
Voda Aqua Viva, jedan od najprepoznatljivijih brendova kompanije Knjaz Miloš, godinama ima veoma važno mesto na policama i u domovima naših kupaca. Takođe, u kategoriji voda sa ukusom, lidersku poziciju drže Aqua Viva vode sa ukusima voća, kao i naš portfolio sportskih pića (Aqua Viva Hydroactive, Restart i Recharge), koja imaju veoma malo kalorija i ispunjavaju sve kriterijume zdravog i aktivnog načina života. To je izuzetno važno za naše konzumente, naročito profesionalne sportiste i rekreativce, koji su u našem portfoliju sportskih pića pronašli odličnog saveznika za intenzivne treninge.
S obzirom na veliku potražnju i naklonjenost potrošača našim proizvodima, koji zbog visokog kvaliteta, praktične ambalaže i mineralnog sadržaja ispunjavaju potrebe svih generacija, svi prodajni formati podjednako su važni za nas. Kako bismo potrošačima bili dostupni u različitim situacijama, podjednako brinemo o nastupu, bilo da su u pitanju kiosk, hiper ili super marketi, male ili veće prodavnice. Takav pristup rezultira i dobrom prodajom u svim ovim formatima.
Za uspeh i pozicioniranje naših proizvoda zadužen je veliki prodajni tim naše kompanije, koji ima važnu ulogu i u promociji brendova. Kolege u prodaji odlično su organizovani i uspešno sprovode najraznovrsnije aktivnosti, od degustacije novih proizvoda do pospešivanja prodaje postojećih. Naša prodajna sila radi na pozicioniranju reklamnog materijala, a konstantno organizuje i dodatne aktivacije za izlaganje proizvoda van primarnih rafova – na displejima, frižiderima i policama.

 

Slađan Đurić
direktor, Sliv

Naš najprodavaniji artikal je boca od 18,9 l za aparate za vodu. Prisutni smo u raznim objektima, a naša tri najveća kupca su potpuno različita: DIS prodaje u svojim hipermarketima, Veropoulos u supermarketima, a Vojna ustanova Dedinje u mini–prodavnicama. Budući da se voda više konzumira u letnjim mesecima, i prodaja se u tom periodu povećava za tridesetak procenata. S povećanjem broja objekata, započeli smo pregovore s firmom koja se bavi merčendajzingom. Od promo-aktivnosti najčešće sprovodimo acijske cene i promocije.

 

Sanja Bjelica Derikonjić
direktorka, BB Minaqua
Gazirana mineralna voda Minaqua od 2 l, kao vodeći brend kompanije Minaqua, najprodavanije je porodično pakovanje na domaćem tržištu. Jedinstvenim mineralnim sastavom (sadrži prirodno rastvoren jod), vrhunskim kvalitetom i konstantno niskom cenom pozicionirala se kao lider na domaćem tržištu mineralnih voda. Negazirana mineralna voda Minaqua Life u pakovanjima od 2 l i 6,25 l zadobija poverenje sve većeg broja potrošača, koji vode računa o dodatnoj koristi vode.
Ono što izdvaja sve Minaquine proizvode na domaćem tržištu jeste visok sadržaj prirodno rastvorenog joda. Jod je neophodan za pravilan rad štitne žlezde i utiče praktično na sve metaboličke procese u organizmu. Posebno je važan za trudnice, jer upravo je jod krucijalan u prva tri meseca trudnoće, kada se formira neuronska mreža. U toj fazi jod utiče na stvaranje sinapsi, tj. grananje neuronske mreže, koja je preduslov za našu inteligenciju.
Minaqua proizvodi pakuju se u ambalažu 0,33–6,25 l i prodaju se u svim prodajnim formatima, od hipermarketa do trafika. Tražnja za vodom i sokovima je konstantna tokom cele godine, s manjim oscilacijama u letnjem i prazničnom periodu.
Smatrajući da je za jednu kompaniju i uspeh na tržištu najvažnija dobra komunikacija sa potrošačima, opredelili smo se za direktnu komunikaciju na mestu prodaje. Naši promo-timovi svakodnevno obilaze prodajne objekte, pozicioniraju robu, dopunjavaju police i sprovode promocije. Često organizujemo i neobične promocije i događaje, tematski vezane za određene datume, kao što su Dan vode, Dan šale ili verski praznici.

 

Monika Milinković
direktorka marketinga kompanije Voda voda
Kao brend koji se ponovo pozicionira na tržištu Srbije, a koji je pre 14 godina za samo nekoliko meseci osvojio 30% tržišta negaziranih voda, verujemo da ćemo uskoro integrisanim marketinškim pristupom doći do izuzetno velikog volumena. Prošlu godinu završili smo sa udelom od oko 3,1%, a ove godine postavili smo visoke ciljeve, i kako nam parametri sada pokazuju, idemo u dobrom smeru.
Veliki fokus stavili smo i na izvozna tržišta, na kojima je naš brend izuzetno dobro prihvaćen. Zbog jedinstvenog dizajna i neprikosnovenog kvaliteta, samo dve godine posle repozicioniranja, Voda voda ostvarila je brojne internacionalne uspehe, a poslednji u nizu je izvoz u Singapur. To je naš četvrti veliki uspeh u Aziji, posle Koreje, Honkonga i Kuvajta, koji predstavljaju strateški izuzetno značajna izvozna tržišta za naš brend.
Najveću količinu proizvoda prodajemo u KA hipermarketima, a u toku je razvoj dodatnog pozicioniranja u mini-marketima i manjim radnjama, čime pokušavamo da dopremo do svih onih potrošača koji se i impulsno snabdevaju. POP i POS materijali najčešće su vid naših aktivnosti, kao i sinhronizovane komercijalne akcije koje planiramo u skladu s planom prodaje, koji je definisan početkom godine. Kako VodaVoda dolazi sa dubine od 605 metara i iz jednog od najlepših okruženja Banje Vrujci, smatramo da upravo taj kvalitet čini da se izdvajamo od svih ostalih i da budemo jedinstveni, ne samo po ambalaži već i po sasatavu vode koji već hiljadama godina čuvaju obronci planine Suvobor. Kroz PR, gostovanja i intervjue trudimo se da ne samo Srbiji, nego čitavom svetu predstavimo našu jedinstvenu strešku vodu. Osnov naše komunikacije i svih aktivnosti jeste isticanje kvaliteta koje prirodna mineralna Voda voda poseduje. PR-om, gostovanjima i intervjuima nastojimo da ne samo Srbiji nego i čitavom svetu predstavimo našu jedinstvenu artešku vodu.