Trendovi

Let’s do brunch

Poslovni ljudi često zbog obaveza i užurbanog načina života preskaču doručak. Dođu na posao, odgovore na mejlove, sastanče… I već je vreme za pauzu, ali tada je još rano za ručak. Eventualno, može užina, ali ko još danas užina a da nije đak prvak? Iako se uglavnom praktikuje vikendom, naročito nedeljom, brunch može biti dobar izbor i za radni dan…

 

Reč brunch izvedena je od reči breakfast i lunch. Odnosi se na kasni doručak ili rani ručak. Obično se služi između 10.30 i 13.30. Za brunch se jedu peciva i pite, sveže voće i povrće, jaja, brusketi, slično kao i za doručak, ali u drugo vreme.
Nastao je 1895. u Velikoj Britaniji kada je pisac Gaj Berindžer u svom članku za britanski Punch magazine napisao kako bi obrok serviran oko podneva bio idealna zamena za rani nedeljni doručak, a time i odlična stvar za mamurluk od prethodne noćne zabave. Gospoda bi, tako, mogla dobro da se naspavaju i odmore, a zatim uživaju u lakom obroku i prepričavanju dogodovština. Tako se brunch i odomaćio, prvo u Evropi, pa tek kasnije u Americi. U svetu je daleko popularniji nego kod nas, mada ga poslednjih nekoliko godina i Srbi sve više praktikuju, doduše uglavnom iz pomodarstva.
Kod nas je prvi put poslužen 1990. u Intercontinentalu, dok ga danas praktikuju mnogi restorani u Beogradu, naročito oni u poslovnim zonama grada.
Dobar brunch treba da se sastoji od više laganih i svežih, masnih i slanih zalogaja. Uz njega se po pravilu služi kafa ili čaj. U Srbiji brunch podrazumeva i pokoju kap alkohola, a ponekad može da bude i dobar izgovor za ispijanje vina usred radnog dana.