Region

U akciji Agrokor uhapšeno 12 osoba

agrokor

U istrazi vezanoj za navodne nezakonitosti u Agrokoru uhapšeno je 12 osoba, odnosno svi osumnjičeni osim osnivača koncerna Ivice Todorića i njegovih sinova Ante i Ivana koji nisu u Hrvatskoj.

Hrvatska policija saopštila je da će se s obzirom na obimnost slučaja pretrage domova i poslovnih prostorija osumnjičenih najvervatnije nastaviti i tokom današnjeg dana. Na više lokacija, više od 300 policajaca pretresalo je objekte i plenilo dokumentaciju o poslovanju konzorcijuma Agrokor. Nagađa se da su na popisu istražitelja i ostali direktori Agrokora.

Povodom opsežne policijske istrage u slučaju Agrokor i potrage za bivšim vlasnikom Agrokora i njegovih saradnika, hrvatsko Državno tužilaštvo je saopštilo da je reč o kriminalističkoj istrazi zbog sumnje u počinjena krivična dela. Među uhapšenima u akciji je i Damir Kuštraka, jedini od ljudi bliskih Todoriću, kojeg je prinudni upravnik Anton Ramljak angažovao kao svog savetnika.

-Tačno je da je Damir Kuštrak jedini bivši član najvišeg menadžmenta Agrokora koji je nakon otvaranja postupka prinudne uprave ostao zaposlen u Agrokoru d. d. kao savetnik- saopštili su hrvatskim medijima iz Agrokora.

Dodali su, međutim, da ne mogu da komentarišu policijsku akciju koja je započeta u slučaju Agrokor.

Tokom ove faze preduzete su zakonom predviđene radnje, odnosno, dobijeni su nalozi sudija istrage nadležnog Županijskog suda radi sprovođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u toku.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da je ovo postupanje nastavak višemesečnih istraga na osnovu proverenih i, kako se tvrdi, potvrđenih činjenica, kao i da je početak opsežne istrage koja obuhvata složene poslovne odnose u poslovnom subjektu. Informacije o daljem toku istrage kao i odluke Tužilaštvo će blagovremeno saopštiti na svojoj internet stranici u skladu sa zakonom, stoji u saopštenju.

-Znalo se da nije u redu i 2010. i 2012, 2013. i verovatno 2005. ali niko ništa nije preduzimao do ove Vlade i ova Vlada će ovaj vruć krompir, koji nam sigurno nije bio želja, da ga reši -kaže ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić.

Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak je prošle sedmice podneo krivične prijave protiv odgovornih u tom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene nepravilnosti.

Ivica Todorić je potom na svom blogu objavio da nijedan evro nije otuđen ili skriven.

Šta će biti sa srpskim firmama?

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da se može dogoditi da neka od srpskih firmi iz konzorcijuma Agrokor ode u stečaj, ali da to zavisi od njihovog pozicioniranja na tržištu i same zavisnosti od Agrokora.

-One mogu biti ugrožene, postoji mnogo metoda kako se novac iz kompanija može prenositi preko granice do vlasnika i obrnuto. Mi ne znamo da li je na njihovu pojedinačnu imovinu stavljen neki zalog, a ako jeste, onda tu na primer može doći do prodaje te imovine to je jedan oblik ugroženosti. Drugi oblik ugroženosti je što je kapital njihov u više slučajeva stavljen u zalog ali to je manja ugroženost jer potencijalni kupac koji je zainteresovan može strateški biti bolji za njih- rekao je on u intervjuu za Infobiz.