Aktuelno Domaće trgovine

Agrokor urušava privredu regiona?!

Kako će preživeti veliki broj malih i srednjih preduzeća iz regiona koja snabdevaju Konzume, Idee, Rode i Mercatore ako im se plaćanja budu razvukla ili im posrnuli div ne plati dostavljenu robu?
Kako će se brojni uvoznici, dobavljači Agrokorovih radnji, kojima nad glavom vise devizne fakture, naplatiti i podmiriti svoja dugovanja?
Šta će biti sa više od 60.000 zaposlenih Agrokora u svim zemljama regiona, među kojima je veliki broj porodica, posebno u proizvodnim pogonima?
Da li se u Srbiji umesto dobavljačima pare odlivaju u Hrvatsku?

 

Finansijski izveštaji Agrokora godinama lažirani?
Hrvatska policija ušla je 16. oktobra u rezidenciju Ivice Todorića, vlasnika i osnivača konzorcijuma, s nalogom da ga privede i prikupi sve materijale i dokumentaciju koja im može koristiti u slučaju Agrokor.
Na meti istrage Državnog tužilaštva Hrvatske bilo je 15 ljudi, a policija je izvršila pretres na više od 60 lokacija. Dodatni motiv za tu aktivnost tužilaštva bio je izveštaj revizorske kuće PWC, koji je stigao početkom oktobra. U istrazi o navodnim nezakonitostima u Agrokoru uhapšeno je 12 osoba, tj. svi osumnjičeni osim osnivača koncerna Todorića i njegovih sinova Ante i Ivana, koji nisu u Hrvatskoj, već se, navodno, nalaze u Londonu.
Nezakonitosti koje se ovih dana najviše spominju u medijima odnose se na lažiranje finansijskih izveštaja Agrokora kojima se prethodnih godina prikrivalo loše poslovanje koncerna, tako da je sve što se sada dešava samo kulminacija lošeg upravljanja firmom. Hapšenja odgovornih za poslovanje Agrokora izazvala su veliku zabrinutost među dobavljačima i zaposlenima u toj kompaniji.

Todorić – bloger protiv svih
Za tri decenije vođenja biznisa važio je za čoveka koji izrazito ne voli da se pojavljuje u medijima. Međutim, pre mesec dana postao je bloger. Priča se da je bio na savetovanju u PR agenciji u Beogradu i rešio da na blogu plasira „svoju istinu”, koja se svodi na optužbe za politički i medijski linč protiv njega i Agrokora. U saopštenju za medije napisao je: da su do sada pronašli ijedan evro otuđenog i proneverenog novca, već bih bio u zatvoru.
– Reč je o političkom procesu. Sa svojim hrvatskim i međunarodnim pravnim timom spremam odbranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u savremenoj Evropi – napisao je Todorić u saopštenju.
On je, takođe, rekao da će se svojim javnim delovanjem i dalje boriti za istinu koja mora zaustaviti nezakonite i protivustavne radnje i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, ministra Davora Božinovića i potpredsednice Vlade i ministarke privrede Martine Dalić, koji „obilato politički sponzorišu” Antu Ramljaka i društvo iz Agrokora, a koji, kako tvrdi Todorić, Hrvatskoj nanose nesagledive političke, privredne i finansijske štete.
Uhapšeni, a potom sutradan pušteni na slobodu, dali su iskaze policiji top–menadžeri i saradnici Ivice Todorića: Damir Kuštrak, Piruška Canjug, Mislav Galić, Ivan Crnjac, Tomislav Lučić, Ljerko Puljić, Hrvoje Balent, Alojzije Pandžić, Ivica Sertić i Marijana Alagušić. Poslednji su ispitani Olivio Discordija i Sanja Hrstić iz revizorske kuce Baker Tilly Hrvatska.
U sredu, 18. oktobra, istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu pustio je na slobodu 12 uhapšenih u slučaju Agrokor. Sudija je odbio zahtev tužilaštva da uhapšene zadrži u pritvoru. Jedino je protiv Ivice Todorića u odsustvu određen istražni zatvor zbog opasnosti od uticanja na svedoke i za njim će biti raspisana međunarodna poternica ako se ubrzo ne pojavi u Hrvatskoj.
Todorić je na svom blogu prokomentarisao i hapšenje svojih najbližih saradnika.
– Izvinjavam se svim časnim ljudima koji su, zbog mog političkog progona, morali da prožive ovu sramotnu torturu. Zbog svih njih neću se prestati boriti za istinu koja će razobličiti ovu montiranu političku kampanju i sve njene aktere. Hapšenja koja su dogovorena na subotnjem sastanku u kabinetu premijera Plenkovića, a kojem su prisustvovali i ministri Božinović i Dalić, predsednik Sabora Jandroković, sada su i pravno postala izrugivanje pravnoj državi, iskazivanje političke samovolje i nastavak političkog nasilja kako bi se prekrio vlastiti kriminal koji je doneo neustavni Lex Agrokor – zapretio je Todorić.


Još se ne zna koliki je tačan dug Agrokora. Poznavaoci situacije tvrde da u najboljem slučaju iznosi čak 11 milijardi evra. Koncern duguje ruskoj Sberbanci – 1,6 milijardi evra. Hrvatske banke od Todorića potražuju 650 miliona evra. Obveznice Agrokora na svetskim tržištima vrede skoro milijardu evra, dok se dug prema dobavljačima procenjuje i na dve milijarde evra. U Agrokoru je zaposleno oko 60.000 ljudi, od kojih nešto više od 11.000 u Srbiji.


Šta će biti sa Agrokorovim firmama u Srbiji i njihovim dobavljačima
U Srbiji Agrokor poseduje Mercator S, u okviru koga su maloprodajni lanci Mercator, Roda i Idea, kao i firme Frikom, Dijamant, Kikindski mlin, MG mivela i Super kartica, koji zapošljavaju oko 11.000 ljudi.
Zanimljivo je da je direktor Mercatora S Aleksandar Seratlić bez velike medijske pažnje 1. oktobra napustio Mercator i imenovan za direktora internet provajdera SBB-a. Donedavno, mogli smo da ga vidimo kako na konferenciji za štampu s predsednikom Srbije Vučićem umiruje dobavljače i naglašava da će se obaveze redovno izmirivati, a posebno prema malim firmama. On je bio na čelu tima za praćenje situacije u Agrokoru. Da li taj tim i dalje postoji i prati li situaciju nismo uspeli da saznamo, ali se ne oglašavaju. Zaposleni i dobavljači prepušteni su svojim zebnjama i neizvesnosti.
Nakon privođenja Todorićevih saradnika, u Beograd je stigao Ante Ramljak. Primila ga je premijerka Srbije, koja se posle sastanka obratila medijima i rekla da Agrokorove kompanije u Srbiji posluju stabilno! Naglasila je da se „lex Agrokor” neće primenjivati u Srbiji i da se na sastanku upravo razgovaralo o tome kako da se kriza što manje prelije na kompanije u Srbiji.
Inače, Narodna banka Srbije saopštila je još krajem septembra da ne postoji mogućnost izvlačenja novca iz Agrokorovih firmi u Srbiji i da se nadgleda svaka devizna transakcija. Ekonomski stručnjaci saglasni su u tome da Agrokor može da proizvede brojne poteškoće u poslovanju firmi i da ozbiljno utiče na privredu celog regiona.
Domaći privrednici nisu baš raspoloženi da izlaze u javnost sa izjavama na temu Agrokora. Svi znaju kakvo je stanje, o njemu se priča na poslovnim ručkovima i sastancima, ali niko ne želi da iznosi nikakve podatke… Deluje da svaka izjava može da pokrene lavinu i niko ne želi da se zamera ili da prvi istrčava s analizom situacije ili procenama.
– Nelt ispunjava svoje obaveze u saradnji sa hrvatskim koncernom kako ne bi bilo zastoja u distribuciji proizvoda. Nastavićemo da ih snabdevamo robom kao i do sada, ali pratimo pažljivo razvoj situacije – rekao je Miloš Jelić, izvršni direktor Nelt grupe, na godišnjoj konferenciji te kompanije za novinare i dodao da su oni zainteresovani za neke firme koje posluju u okviru Agrokora u Srbiji.
Da podsetimo, svoje interesovanje za Agrokorove kompanije prethodno su izrazili Miroslav Mišković, Miodrag Kostić (za Mercator S) i Rodoljub Drašković.


A u Srbiji… Usred krize dizajneri i organsko!?

Početkom septembra otvorena je prodavnica IDEA Dorćol, kojoj je lični pečat dao najpoznatiji srpski dizajner Slavimir Stojanović Futro, a koja ima ekskluzivnu ponudu proizvoda sa simbolima Dorćola. Otvaranje radnje pratila je i marketinška kampanja po televiziji, novinama, bilbordima… Organizovano je svečano otvaranje i koncert poznatog benda Zemlja gruva i elektro-dvojca Gramophondzie. Pretpostavka je da je Idea imala ideju da igra na čuveni lokalpatriotizam Dorćolaca, jedino je tajming malo neobičan. Sve je delovalo kao da se firma nalazi u najboljim danima poslovanja mada su se i na otvaranju čuli komentari da je sve to neprimereno situaciji u kojoj se nalazi.
A početkom oktobra Idea je pokrenula novi koncept prodavnica. Tri organic radnje na premijum lokacijama, na Vračaru, Dorćolu i Starom gradu, otvorene su tamo gde su prethodno bile radnje Idea. Otvaranju je prethodilo renoviranje i rebrendiranje samih prodavnica. Koncept je prvenstveno organski, posni, makrobiotički, sa svežim proizvodima i onima bez glutena.
Iako je prilagođen aktuelnom trendu zdravog života i ishrane, koncept deluje potpuno neprimereno situaciji u kojoj se nalazi firma. Dobavljači i zaposleni u Idei bili su vrlo zbunjeni investicijama kompanije dok oni brinu o svojoj egzistenciji. Pokušali smo da dobijemo objašnjenje poslovanja, ali odgovori iz Idee nisu stigli.