Ankete

Koji su Vaši jutarnji rituali?

jutarnji rituali

Dejan Turk
CEO Vip mobile i A1 Slovenija
Budim se u 6.30 uz zvuke radija, najčešće je to emisija Gorice i Dragana, uz koju pročitam najvažnije dnevne novosti na tabletu. Potom moja supruga i ja dočekujemo decu, koja redovno uleću u našu sobu oko 7.30 da nam požele dobro jutro i ispričaju šta su sve sanjali prethodne noći. Nakon toga je već vreme da se pripremim za poslovne obaveze, pa pogledam kalendar dešavanja za taj dan, ali nikada ne propustim da poslužim doručak i odvezem decu u školu.
U kancelariji sam najčešće oko 8.30, i ako nemam zakazane sastanke, obavezno navratim u Vip radnju u prizemlju sedišta naše kompanije da pozdravim kolege. Ako sam u tom trenutku u Ljubljani, u našoj sestrinskoj kompaniji, obavezno prođem do svoje kancelarije kroz A1 radnju da ekipi uz osmeh poželim uspešan radni dan i mnogo zadovoljnih korisnika.
Trudim se da svako jutro ustanem u isto vreme i ispoštujem svoje rituale, jer je važno da se bez bespotrebne žurbe i stresa uvedem u poslovni dan. Posebno volim što ujutru mogu da provedem kvalitetno vreme s porodicom jer onda tu dobru energiju i raspoloženje prenosim i na svoje vipovce. Dobrom raspoloženju i radnom elanu sigurno doprinosi i jaka ali zdrava kafa od ječma koja me, zahvaljujući mojoj asistentkinji, svako jutro dočeka na stolu.

 

Gordana Brašić
predsednica kompanije Henkel Srbija
Ako se po jutru dan poznaje, onda svoja nastojim da ispunim mirom i redovnom šetnjom sa svojim psom. Volim da ustajem rano jer su za mene šetnje praznim ulicama, dok se Beograd još budi, nezamenljivi trenuci u kojima se relaksiram kako bih sa osmehom dočekala ostatak dana. Posle šetnje, uz jutarnju kafu polako se spremam za posao. U kancelariju dolazim sat pre početka zvaničnog radnog vremena kako bih u miru i tišini razvrstala prioritete i pripremila se za sastanke i novi radni dan. Težim da svakog jutra odvojim dovoljno vremena za konstruktivan razgovor sa svojim timom, te da zajedno napravimo plan i raspodelu zadataka za taj dan i tekuću nedelju. Smatram da su svakodnevne konsultacije i razmena mišljenja s kolegama veoma značajni za uspešnu saradnju i postizanje dobrih poslovnih rezultata. Jutarnji rituali pomažu mi da prikupim dobru energiju i selektujem svoje obaveze kako bih spremna dočekala sve izazove koji me očekuju tog dana.

 

Dragan Nenadović
direktor Opela za Srbiju, Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju
Već decenijama dolazim ranije u kancelariju i tih šezdesetak minuta pre nego što počne redovno radno vreme, pre sastanaka, poziva ili telefonske konferencije, pravo je malo bogatstvo jer tada na miru „spakujem” dan, nedelju ili mesec i počinjem svakodnevni jutarnji ritual. Praktično i nemam neki posebni kućni jutarnji ritual budući da se sve svodi na to da se uz prvu jutarnju kafu što pre nađem u kancelariji i izbegnem potencijalne jutarnje gužve.
Uz obaveznu drugu kafu, prvo proveravam u Opelovom sistemu brojno stanje svih automobila u mom regionu, poručenih, na skladištu, uplaćenih, u transportu, isporučenih dilerima ili kupcima itd. i upoređujem s targetima, te proveravam da li ima potrebe za hitnim intervencijama i u kojoj zemlji.
Sledeći korak je pregled stvari zaostalih od juče ili odranije, kao i predstojećih obaveza, sastanaka ili putovanja za taj i nekoliko dana unapred i podešavanje kalendara ukoliko ima ikakvih promena ili potreba. Zatim odradim ono što najmanje volim da radim. Takve stvari ima svako od nas i obično ih odlaže za što kasnije u toku dana  ili za sutra, pa opet za sutra itd. Davno sam naučio da je najbolje da to odradim odmah na početku dana jer onda mogu da se fokusiram na redovne i operativne stvari. Zatim kreće redovan radni dan, prvi operativni sastanci, telefonski pozivi ili telefonske konferencije, čišćenje mejlova, obilazak dilera ili sastanci van kancelarije, što se može podvesti pod redovnu dnevnu rutinu ukoliko nema nekih većih službenih putovanja.

 

Aleksandar Popovski
direktor M6 EDEN SRB
Moj radni dan obično počinje 15 minuta pre zvaničnog početka radnog vremena i to vreme uvek iskoristim za kafu sa saradnicima jer tada preciziramo zadatke i aktivnosti za tekući dan. Iz dosadašnjeg iskustva mogu da kažem da se dešavalo da se za tih 15 minuta dogovore i poslovi koji kasnije prerastu u zadatke od posebnog interesa za kompaniju. Nakon toga slede moje svakodnevne dnevne aktivnosti – finansijska operativa, pošta, komunikacija i koordinacija sa komercijalistima itd. Naravno, vremenski redosled tih aktivnosti zavisi od potreba posla.

 

Nenad Božović
generalni direktor kompanije Lindstrom za Srbiju
Ustajem ranije nego što bi trebalo jer u tišini volim da popijem jutarnju kafu. Tada i pročitam vesti, eventualno pogledam neke mejlove, popijem zdravi šejk i lagano se spremim za posao. Obavezno ispratim decu u školu i spreman sam za rad na poslu od prvog minuta.