Istraživanje Trendovi

Niču novi simboli Beograda

Beograd se ubrzano menja i dobija novo lice. Za nekoliko godina razglednice će imati nove simbole i obeležja grada. Broj građevinskih dozvola izdatih ove godine veći je nego ikada!
Trenutno je u Srbiji aktivno 12.576 gradilišta, od kojih je samo u poslednja tri meseca otvoreno 2.000, pokazuju podaci CEOP-a. Grade se putevi, tržni centri, luksuzni hoteli i poslovno-stambeni objekti. Najviše se gradi u Beogradu, a prema broju dozvola koje je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo u maju, broj stanova u izgradnji skoro je dvostruko (45%) veći nego u istom mesecu prošle godine…

 

Na tržištu nekretnina u Srbiji, prema podacima revizorske kuće KPMG, najviše grade investitori iz Južne Afrike, Izraela i Austrije. Strani investitori (41 odsto) i dalje najviše preferiraju ulaganje u poslovni prostor. U maloprodaju ulaže 21 odsto, u industrijske nekretnine 11 odsto, a u hotele šest odsto.

U prvoj polovini 2017. zabeleženo je povećano investiranje u izgradnju maloprodajnih objekata. U toj oblasti do sada se najviše pokazao austrijski Immofinanz, dok je češka kompanija RC Reinvest najavila izgradnju četiri ritejl parka u Srbiji. Immofinanz u našoj zemlji ima sopstveni brend za ritejl parkove u Centralnoj i Istočnoj Evropi – STOPSHOP, dok će RC Reinvest na tržište Srbije doneti brend NEST. I izraelska kompanija Aviv Arlon najavila je razvoj maloprodajnih centara u Srbiji, dok je južnoafrički NEPI započeo izgradnju Promenada Malla u Novom Sadu.

central garden

central garden

Novi oblik stanovanja
U skladu sa svetskim standardima u građevinskoj industriji i arhitekturi, na srpskom tržištu nekretnina pojavio se za nas novi koncept stanovanja kondominijum. To je stambeni kompleks zatvorenog tipa koji svojim stanarima pruža privatnost i zajedničke sadržaje. Bazeni, parkovi, spa-centri i teretane sastavni su deo takvog načina stanovanja.
U centru Beograda, kompleks koji već neko vreme mami uzdahe prolaznika, upravo je kondominijum Central Garden. Objekat još nije kompletno završen, iako je nedavno postao bogatiji za dve zgrade sa 89 stanova. Kako je najavljeno, biće završen do jeseni 2018. Prostire se na 100.000 kvadratnih metara i ima 500 stambenih jedinica.
Osim dobre lokacije, nudi i visok nivo kvaliteta stanovanja. Ceo objekat je pod 24-časovnim obezbeđenjem i centralnom recepcijom. Park unutar kompleksa prostire se na 2.600 kvadrata i namenjen je samo za stanare. Investitori su dve izraelske kompanije, AFI Europe i Shikun&Binui Group, koji najavljuju i izgradnju velike poslovne kule u okviru tog stambenog kompleksa.

Shikun&Binui Group stoji i iza kondominijuma Voždove kapije, čija je gradnja počela u martu ove godine. Kada bude završen, biće to prvi kondominijum na Voždovcu. Na 70.000 kvadrata u ponudi će biti 700 stanova, a budućim stanarima na raspolaganju park na 7.000 kvadratnih metara, teretana na otvorenom, trotoar za kućne ljubimce i teren za padel tenis. Investicija iznosi 170 miliona evra.
Na mestu bivšeg Saveznog
MUP-a, u Ulici kneza Miloša, gradi se stambeno-poslovni kompleks. U tom prostoru koji je zapušten još od bombardovanja 1999. nići će tri kule Skyline Belgrade. Iza tog projekta, kao i nekih već završenih i nekih tek započetih, stoji izraelska kompanija AFI Europe. Ona posluje u Srbiji od 2005. kada je započela izgradnju Airport City Belgrade Centera. Kompleks Skyline Belgrade, kako je najavljeno, prostiraće se na 100.000 kvadratnih metara stambenog, maloprodajnog i poslovnog prostora. U okviru stambenog dela nalaziće se bazen, spa i recepcija. Celokupna investicija procenjena je na 200 miliona evra.

gtc square

gtc square

Najveće gradilište u Beogradu je Belgrade Waterfront, koji niče duž reke Save. Apsolutno drži primat u kategoriji „investicije koje menjaju sliku Beograda”. Trenutno su u toku radovi na BW Vista i BW Parkview, dve stambene zgrade u kompleksu. Obe zgrade biće visoke 82 metra, imaće 23 sprata i sadržaće moderne stambene jedinice različitih veličina – od studio apartmana do četvorosobnih stanova. Kada bude završen, BW će se prostirati na oko milion kvadratnih metara. Objekat će sadržati stambene prostore i kancelarije, tržni centar BW galerija, hotele različitih kategorija, zdravstvene službe, parkove… Gradi ga kompanija Eagle Hills.
Stari deo Beograda nikada više neće biti isti.

voždove kapije

voždove kapije

Od močvare  do zelenih zgrada
Posle decenija imidža socijalističke spavaonice iznikle na močvari, Novi Begrad postao je centar poslovnog života. Brojne firme preselile su se u Airport city, GTC centar i druge poslovne zgrade. Investicije i gradilišta samo se nižu i taj deo grada najbrže menja i izgled i imidž. A novi simbol Novog Beograda trebalo bi da bude kula visoka 144 m, čiji projekat godinama čeka dozvolu. Miroslav Mišković i Delta real estate kupili su za 150 miliona evra tri zgrade: Geneks apartmane, tenisku halu i hotel Continental, koji je posle renoviranja 2013. otvoren kao Crowne plaza. Sedište Delta holdinga, iste godine, prodato je Banci Intesa.
Delta real estate namerava da između hotela Hyatt i zgrade te banke na Novom Beogradu podigne poslovnu kulu i hotel. Na zapuštenom placu od 2,6 hektara, kako je rečeno, Mišković planira da podigne zdanje visoko 144 metra. Gradnja bi trebalo da počne sredinom sledeće godine i koštaće 25 miliona evra. To će biti prva zelena zgrada u Srbiji, sertifikovana prema međunarodnim standardima.

GTC je na Novom Boogradu počeo da gradi poslovnu zgradu GTC Square. Kompleks ima 46.000 metara kvadratnih i čini ga pet poslovnih zgrada, od kojih dve sa četiri sprata i tri sa sedam spratova. GTC Square poseduje 900 parking mesta. Otvaranje objekta očekuje se u četvrtom kvartalu iduće godine. MN


Investicije u retail
Ove godine zabeleženo je povećano ulaganje investitora u izgradnju tržnih centara i ritejl parkova. Nesumnjivo, jedna od najvećih transakcija bila je kupovina šoping- -centra Belgrade Plaza, koji je pazarila izraelska kompanija BIG Shopping Centers i otvorila istoimeni tržni centar. Do pre dve godine, Beograd je imao 148 kvadrata trgovinskog prostora na 1.000 stanovnika. Danas, taj broj znatno je veći, budući da su se samo u 2017. otvorila tri nova tržna centra u Beogradu: Rajićeva, Big Fashion i Capitol Park Rakovica. Do 2020, prema trenutnim najavama, svoja vrata otvoriće Ada Mall, Big Fashion Vidikovac i najekskluzivniji do sada BW Galerija.