Region

Merkator postaje ruski?

Merkator

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanke i odbacio valjanost Lex Agrokora za Sloveniju. Ruska banka će moći da zatraži Merkator u zamenu za dug Agrokora.

Lex Agrokor, po kom su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna Agrokor, prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana poverilaca.

Po Lex Agrokoru, poverioci koji imaju potraživanja prema bolje stojećim delovima Agrokorovog konglomerata bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Ovo je u suprotnosti sa slovenačkim stečajnim zakonom, i zato što Agrokor ima poverioce i imovinu u Sloveniji, Okružni sud u Ljubljani nije prepoznao valjanost Lex Agrokora za Sloveniju.

Sud je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske Sberbanke, odnosno slovenačke filijale Sberbanke. Sberbanka je Agrokorov poverilac i traži da dobije deonice Merkatora, koji je među onim delovima Agrokora koji rade bolje.

Ukoliko bi u Sloveniji važio Lex Agrokor, vanredni upravnik hrvatskog kocerna Ante Ramljak bi mogao da proda Merkator i da prihod podeli svim kreditorima, kaže profesor na ljubljanskom Pravnom fakultetu Miha Juhart. Sada je najverovatnije da će Sberbanka pokušati da stekne veći deo Merkatora na sudu.

Ranije je Sberbanka preuzela 18,53 odsto deonica u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije Agrokor B. V.

Žalbu protiv Lex Agrokora u Sloveniji uložila je slovenačka vlada, ali je sud zbog nedostatka pravnog interesa odbio. Vlada je tvrdila da bi Lex Agrokor imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javni interes Slovenije.

-U svakom slučaju, cilj koji smo postavili smo postigli. Odluka suda, po mom mišljenju, omogućava stabilizaciju Merkatora na brži i efikasniji nacin- izjavio je za agenciju STA ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek.

Rekao je da o budućim potezima Sberbanke ne može govoriti, ali je priznao da će sada poverioci Agrokora moći da zahtevaju plaćanja iz Agrokorovog udela u Merkatoru.