Region

Dok jedni cepaju papire – drugi cepaju Agrokor

agrokor

Vanredna uprava Agrokora ponudila je poveriocima nagodbu za rešavanje njihovih potraživanja, kojom se predviđa osnivanje “zdravog Agrokora”. Nagodba bi izgledala tako što bi vlasnici novog Agrokora b100 odsto bili kreditori, a na njega bi bila preneta sva imovina koncerna, dok bi dugovi koji ne mogu da se otplate ostali u “bolesnom Agrokoru”.

Nacrt predloga nagodbe, koji je uz pomoć konsultantske kompanije Aliks Partners pripremila i poveriocima predstavila vanredna uprava predvođena Antom Ramljakom, osmišljen je kao rešenje za delimičnu naplatu dugova teških više od 5,5 milijardi evra, pri čemu u tu cifru nisu uključena međusobna potraživanja preduzeća unutar sistema Agrokor, piše Večernji list.

Vlasniku Agrokora d. d. Ivici Todoriću na osnovu ovog plana, ostaju samo dugovi. Poverioci, među kojima su dobavljači, banke i akcionari, dobili bi u novom Agrokoru vlasnički udeo u skladu sa iznosom njihovih potraživanja.

Ubrozo nekon objaviljavanja plana usledila je bura rekacija, pa je tako članica Veća poverilaca Agrokora Marica Vidaković pocepala je pred novinarima dokument o nacrtu nagodbe koju im je ponudila vanredna uprava Agrokora.

Neobičan potez usledio je nakon višesatnog sastanka Udruženja dobavljača Agrokora i vaanredne uprave koncerna, Vidakovićeva je novinarima izjavila da je savetnički tim Agrokora juče predstavio Privremenom veću poverilaca nacrt strukture nagodbe, ali da oni o njemu nisu glasali. Kako je navela, danas je bila prva prezentacija tog nacrta jednom skupu poverilaca, a to su dobavljači.

– Ono što smo apsolutno danas mi iz toga videli je da to nije smer koji smo spremni podržati, pa ću ja ilustrativno reći što mislim o nacrtu nagodbe, a mislim ovo. To će biti stav dobavljača- rekla je Vidakovićeva i pred novinarima pocepala tekst nacrta.

Na pitanje što konkretno smeta dobavljačima, rekla je da je način na koji je danas prezentiran nacrt nagodbe stavlja u neravnopravni položaj poverioce Agrokora odnosno poverioce Jamnice, Konzuma, Leda, Tiska i ostalih kompanija.