Konsalting

Uredite kancelariju po pravilima feng šuija

U radnom prostoru provodimo najveći deo dana. Ako u njemu primenimo drevne principe, možemo da očekujemo ne samo materijalnu korist već i harmoniju, satisfakciju i zdravlje. Kancelarija sređena po ovim istočnjačkim pravilima pomoći će da se osećate produktivno i fokusirano i da energija kroz prostor neometano teče. Osim toga, feng šui pozitivno utiče i na kreativnost i disciplinu.

Sredite nered

Polazna tačka za uređenje radnog prostora jeste sređivanje nereda. Nered ima vrlo negativan uticaj na emotivno, mentalno, fizičko i duhovno blagostanje. Sređivanje haosa učiniće da vitalna energija neometano teče kroz prostor, što će poboljšati mentalne funkcije. Sve što svakodnevno koristite držite nadohvat ruke. Najmanje jednom nedeljno sređujte papire. Evo nekoliko stvari koje bi trebalo da imate na umu: trudite se da na kraju radnog dana ostavite sređen sto, nikada ne pretrpavajte svoje police, ako je prostor skučen, povećajte ga pomoću ogledala.

Sređen prostor:
– povećava efektivnost, efikasnost i produktivnost;
– poboljšava disciplinu i kreativnost;
– privlači obilje;
– poboljšava mentalnu jasnoću i fokus;
– smanjuje stres i pomaže da se osećate opuštenije i mirnije.

 

Proverite poziciju stola

Radni sto treba da bude postavljen tako da se vide vrata kad se za njim sedi. U idealnom slučaju treba da vidite najveći deo kancelarije ili radne sobe. Osoba koja sedi najdalje od vrata ima najveću moć. Ako sedite preblizu vratima, bićete ometani svakodnevnim sitnicama. Ukoliko morate da delite poslovni prostor s drugima, trebalo bi da pokušate da izbegnete da sedite leđa u leđa, kao i licem u lice, ali ako je to neophodno, napravite neke barijere od biljaka ili fotografija.

 

Odaberite odgovarajuće slike i fotografije

Ako želite kancelariju po principima feng šuija, okružite se slikama i predmetima koji čine da se osećate inspirisano i kreativno i podstiču produktivnost. Oplemenite prostor cvećem, na zidove okačite fotografije ili slike koje simbolizuju ono što želite da ostvarite. Izaberite nameštaj koji asocira na luksuz, bogatstvo i prosperitet.

 

Tajna je u balansu

Harmonija i ravnoteža su važni elementi feng šuija. Za harmonizovanje prostora mogu da se koriste principi jina i janga ili feng šuija. Jin i jang predstavljaju muški i ženski princip. Ako radite u preterano jang okruženju s visokim plafonima, svetlim bojama, puno prirodnog svetla i nameštajem oštrih linija, potrebno je da prostor izbalansirate dodavanjem nekog jin elementa. To mogu da budu tamne boje ili zavese. Potrebno je da svih pet feng šui elemenata (drvo, voda, vazduh, zemlja i metal) budu u prostoru i, što je još važnije, u balansu. Dakle, ako radite u svetlom prostoru (element vatre) s metalnim ormarima i kompjuterima (element metala), treba da dodate druge elemente. Za element drveta dodajte biljke, zemljane boje za element zemlje i akvarijum za element vode.

 

Odaberite prave boje

Poznato je da boje utiču na psihu čoveka. Zato prilikom odabira boja za kancelariju uzmite u obzir i njihov psihološki uticaj. Pastelnožuta i svetložuta, boja peska, svetlonarandžasta, svetlozelena jesu boje koje treba da dominiraju u enterijeru. Dodavanjem bele povećava se jasnoća i fokus, dok smeđi i zemljani tonovi doprinose stabilnosti.