Analiza tržišta Trendovi

Srbi vole organsko

srbi vole organsko

Poslednjih godina sve je više organskih radnji. Trend zdrave hrane sve je prisutniji, a koliko se vodi računa o kvalitetu namirnica pokazuje i podatak da se na menijima restorana i kafića sve češće mogu naći obroci od organskih namirnica ili napici s organskom kafom…

 

Zastupnici organske hrane tvrde da organski proizvodi sadrže znatno više oligominerala, posebno kalijuma i gvožđa, kao i magnezijuma, fosfora i vitamina C. Američki naučnici u svojim istraživanjima utvrdili su da organski proizvodi imaju 63% više kalijuma, 73% više gvožđa i 125% više kalcijuma nego proizvodi dobijeni u konvencionalnoj poljoprivredi.
Kako ističe Predrag Petrović, rukovodilac nabavke i marketinga, logistike, prokurista dm Srbija i dm Makedonija, građani u Srbiji imaju sve bolju percepciju organskih proizvoda.
– To potvrđuje i kontinuirani razvoj tog asortimana u dm drogerie markt Srbija. Ono što je dm u prilici da ponudi jeste da proizvodi organske hrane na policama budu pristupačni, često i po približno istim cenama kao i uporedivi konvencionalni neorganski proizvodi na tržištu Srbije, čime razbijamo predrasudu da su ti proizvodi skupi i nedostupni za srpsko tržište – kaže Petrović.
Proizvodnja nezagađene, na prirodan način gajene organske hrane, u svetu je potreba, a ne samo trend. Dok se zemlje Zapadne Evrope sve više okreću organskoj poljoprivredi, utisak je da Srbija i u toj privrednoj grani znatno zaostaje. Prema podacima Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica, učešće površina pod organskim kulturama u 2015. godini iznosilo je svega 0,44% ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta.
Za organske proizvode najčešće su zainteresovani oni koji vode računa o ishrani, koji imaju svest o značaju kvaliteta hrane. Podaci Nielsena navode da će potrošači u Srbiji u 84%o slučajeva zdravim i organik proizvodima korigovati svoju telesnu težinu, što predstavlja veliki procenat u odnosu na tendencije u svetu.
– Profil kupaca organske hrane je onaj koji ima izraženu svest o prednostima zdrave organske ishrane i beskompromisno joj je posvećen, jer ona dugoročno vodi zdravijem životu – kaže Lazar Timotijević, category manager Delhaize Serbia.
Kupci koji su usmereni na organske proizvode, prema Petrovićevim rečima, svesni su prednosti organskih nad konvencionalnim proizvodima, ali u velikoj meri i ostalih prednosti kao što su punoća ukusa, kvalitet proizvoda i inovacije u ukusima koje dodatno privlače kupce.
– Razne starosne grupe usmerene su na kupovinu, a blagi fokus je na ženskim kupcima, koji organske proizvode kupuju za ishranu cele porodice – objašnjava Petrović.
U organskim radnjama često se može sresti edukovano osoblje. Stručna pomoć nutricionista prilikom odabira namirnica izuzetno je važna, naročito za potrošače koji nisu imali priliku da koriste organsku hranu.
Dakle, pokazatelji navode da tržište postoji, vlasti i stručnjaci smatraju da je organska poljoprivreda budućnost zemlje, ali je i pored toga i dalje premali procenat useva pod organskom poljoprivredom. Zbog sve većih potreba tržišta, strategijom razvoja definisano je da bi Srbija do 2025. godine trebalo da ima bar pet odsto površina pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom. Inače, u zemljama Evropske unije trenutni prosek useva pod organskom proizvodnjom iznosi 5,9%.
S druge strane, u pojedinim zemljama je neuporedivo veći procenat pod organskim zemljištem, pa tako Danska želi da do 2020. pretvori svoju poljoprivredu u 100% organsku. Država daje podsticaje za pretvaranje zemljišta u organsko, a stimuliše i potražnju za organskim proizvodima. Samo 2015. godine danske vlasti uložile su više od 53 miliona evra da bi svoju poljoprivredu pretvorile u organsku, a njihova država postala prva u svetu koja proizvodi 100% organsku hranu.


S druge strane, istraživači British Journal of Nutrition ističu značajne prednosti organskih nad takozvanim konvencionalnim proizvodima. U istraživanju se tvrdi da organski proizvedeno meso i mleko sadrže 50% više omega 3 masnih kiselina od standardnih namirnica.
Američki naučnici u svojim istraživanjima utvrdili su da organski proizvodi imaju 63% više kalijuma, 73% više gvožđa i 125% više kalcijuma nego proizvodi dobijeni u konvencionalnoj poljoprivredi