Konsalting

Komora italijansko-srpskih privrednika

Trenutno u Srbiji posluje preko 600 italijanskih firmi koje ostvaruju obrt od oko 2,5 milijardi evra i zapošljavaju više od 25.000 radnika…

 

Komora italijansko–srpskih privrednika (KISP) osnovana je 2002. i jedna je od vodećih stranih poslovnih organizacija u našoj zemlji. Ima više od 200 članova, među kojima su privredna društva i pojedinci koji posluju u različitim oblastima, automobilskoj industriji, bankarskom sektoru i sektoru osiguranja, drvnoj i tekstilnoj industriji, ICT sektoru, kao i prestižne advokatske i konsultantske kancelarije, hoteli i restorani, kompanije koje se bave transportom i logistikom, turističke i prevodilačke agencije. Ove godine Komora italijansko-srpskih privrednika proslavila je petnaest godina angažovanja u razvoju i negovanju tradicionalno dobre privredne saradnje Italije i Srbije.
KISP ima razvijenu saradnju sa praktično svim italijanskim i srpskim institucijama, asocijacijama i brojnim članstvom, a cilj je promovisanje ekonomske razmene i saradnje između Srbije i Italije. Odličnu saradnju Komora je ostvarila sa Ambasadom Italije, Italijanskim institutom za spoljnu trgovinu i Italijanskim institutom za kulturu, sa kojima zajedno predstavlja Sistema Italia u Srbiji.
Komora italijansko-srpskih privrednika priznata je od Vlade Italije zakonom 518/70. Članica je svetske mreže italijanskih privrednih komora u inostranstvu (Assocamerestero).

Aktivnosti po meri članova
Da bi zadovoljio rastuće zahteve i očekivanja i odgovorio na nova kretanja na tržištu i upite kompanija, budućih partnera i svojih članova, KISP je odabrao najbolje instrumente i usluge.
U svakom trenutku zadatak KISP-a je da pruža široku paletu usluga kako u Srbiji tako i u Italiji, a među njima posebno se izdvajaju poslovne misije privrednika i investitora, B2B susreti, istraživanje tržišta i pronalaženje poslovnih partnera, podrška i promocija aktivnosti članica, organizacija i promocija sajmova, asistencija u dijalogu sa institucijama na nacionalnom i lokalnom nivou i mnoge druge poslovne aktivnosti. Osim toga, KISP pruža i neophodne prve informacije o zakonskim regulativama, carinskim i drugim procedurama i tarifama, sporazumima o slobodnoj trgovini i potencijalima i mogućnostima za internacionalizaciju italijanskih kompanija koje žele da svoje poslovanje prošire u Srbiji.
Komora organizuje i različite informativne i stručne seminare i konferencije u saradnji sa svojim članicama i institucionalnim partnerima. Zajedno sa drugim mešovitim komorama u Srbiji učestvuje u povezivanju članica iz poslovnih komora i organizuje Speed Business Meeting.
Među najznačajnijim događajima u 2017. jesu tradicionalna godišnja dodela nagrade Giuseppe M. Leonardi, letnje druženje Dolce vita i manifestacija koja promoviše najkvalitetnije italijanske proizvode iz sektora food&beverage Made in Italy in Serbia.

Dolce vita Summer party
U letnjoj i manje formalnoj atmosferi, KISP je u saradnji s članom, Radisson Blu Old Mill hotelom, a uz veliku podršku članova, sponzora i prijatelja, organizovao druženje, degustaciju italijanskih specijaliteta i predstavljanje italijanskih brendova i specijalnih ponuda. Događaj su pratile popularne italijanske melodije i film koji prikazuje lepote italijanskih regija.

Made in Italy by Serbia
Radi uspostavljanja intenzivnije i efikasnije saradnje privredniih subjekata iz Srbije i Italije, Komora italijansko–srpskih privrednika organizovala je poslednje nedelje novembra, u okviru Druge nedelje italijanske kuhinje u svetu – The Extraordinary Italian Taste, u saradnji s PortaItalia i Bio-Better d.o.o., manifestaciju Made in Italy in Serbia, u hotelu Metropol Palace u Beogradu. Manifestacija je u potpunosti bila namenjena predstavljanju i promociji proizvođača italijanskih prehrambenih proizvoda i vina u vidu mini-sajma i B2B sastanaka, a radi stvaranja novih partnerstava i poslovnih mogućnosti između proizvođača i potencijalnih uvoznika i HoReCa sektora.
U okviru pomenute manifestacije iz Italije su učestvovali proizvođači vina, paste, mesnih prerađevina, maslinovog ulja, konzerviranih proizvoda, sireva, slanih apetajzera i slatkih proizvoda.
S obzirom na odličan odziv posetilaca i uspešnost održanih sastanaka, planira se ponovna organizacija te manifestacije i učešće većeg broja italijanskih proizvođača i gostiju uz prateće aktivnosti i promociju proizvoda Made in Italy.

Gala veče i nagrada  G. M. Leonardi
Komora italijansko-srpskih privrednika od 2010. dodeljuje godišnju nagradu Giuseppe M. Leonardi, ustanovljenu u čast njenog osnivača. To priznanje uručuje se na tradicionalnoj gala večeri krajem svake godine pojedincu ili kompaniji koja se istakla u realizovanim investicijama, poslovanju i pospešivanju ekonomske razmene između Italije i Srbije. To je ujedno i priznanje za izuzetan doprinos u zapošljavanju, obrazovanju i obuci radnika i razvoju lokalnih zajednica.