Region

Poslovni forum Francuska – Balkan 2018.

U Beogradu će od 30. maja do 1. juna biti održan važan trodnevni poslovni forum „Francuska – Balkan 2018“ koji će okupiti preko 250 učesnika iz Francuske i 12 zemalja Zapadnog Balkana. Forum se organizuje sa ciljem da se kompanijama i privrednicima iz Francuske, ali i regionalnih zemalja predstavi potencijal ulaganja na Balkanu i omogući da pronađu partnere, kao i da se stimuliše ekonomska razmena zemalja učesnica.

Pored Srbije i Francuske, na forumu će učestvovati i Rumunija, Moldavija, Bugarska, Kipar, Grčka, Albanija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo. Očekuje se da će forum otvoriti ministri i značajne političke ličnosti zemalja koje su potvrdile učešće na ovom događaju. Forum organizuju državna francuska agencija za razvoj i investicije Business France, Francusko-srpska privredna komora i Savez spoljno-trgovinskih savetnika Francuske, uz podršku Francuske Ambasade u Beogradu.

Tokom tri dana poslovnog foruma koji će biti održan u hotelu „Metropol“ u Beogradu, pored zvaničnog otvaranja, biće organizovani i B2B sastanci za zainteresovana preduzeća, po unapred utvrđenom rasporedu. Preduzeća će moći da zakažu sastanke putem onlajn platforme, a učestvovanje za srpska preduzeća na ovim sastancima je potpuno besplatno. Pored toga, biće održani i tematski i sektorski okrugli stolovi na kojima će se govoriti o mogućnostima i izazovima poslovanja na Balkanu, a biće navedeni i uspešni primeri kompanija iz pojedinih sektora.

U okviru foruma će biti postavljen i sajam „Village expert“ na kojem će zainteresovana preduzeća i druge poslovne organizacije moći da predstave svoje ponude. Takođe, za drugi dan foruma, organizatori najavljuju održavanje Gala večeri.

Očekuje se da će forum, pored visokih zvaničnika, posetiti i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, raznih privrednih komora i poslovnih asocijacija, privrednici i slično. Odabrani su na prvom mestu noseći privredni sektori poput infrastruktura, automobilske industrije, energetske efikasnosti, tretmana otpada, poljoprivrede, digitalnih tehnologija, ali i svih drugih sektora za koje preduzeća iskažu zainteresovanost.

U okviru promocije poslovnog foruma, organizatori navode Zapadni Balkan kao izuzetno interesantnu poslovnu destinaciju koja beleži rast bruto domaćeg proizvoda veći od tri odsto, a region predstavljaju i kao dinamičnu ekonomsku zonu na vratima Evropske unije koja raspolaže značajnim pretpristupnim i drugim značajnim fondovima međunarodnih finansijskih institucija. Događaj se održava u prestonici Srbije za koju se navodi da predstavlja strateško raskršće između zemalja Zapadne i Istočne Evrope, kao i da aktulene vlasti pokazuju rešenost i otvorenost da privuku strane investicije.

Jedan od sponzora foruma biće i francuska kompanija Veolia koja posluje u Srbiji. Detaljnije informacije su dostupne na sajtu Francusko-srpske privredne komore www.ccfs.rs