Region

Sberbanka se vraća u vanrednu upravu Agrokora?

Nagađa se da bi ruska Sberbanka mogla da naplati 60 odsto od 1,1 milijardu evra potraživanja. Postigne li vanredna uprava dogovor sa Sberbankom, Rusi bi mogli povući tužbe po regionu kojima su pokušali naplatiti deo svojih potraživanja, piše Poslovni dnevnik.

U Agrokoru i dalje najavljuju da će sporazum o formalnom povratku Sberbanke u proces vanredne uprave biti potpisan ove nedelje, a u kuloarima se nagađa o tome koje bi uslove ruska banka mogla postaviti.

Pre svega sam će se sporazum ticati samo dve stvari: vanredna uprava će priznati 1,1 milijardu evra koje potražuje Sberbanka, a Rusi će povući sudske procese po regionu kojima su pokušali naplatiti deo svojih potraživanja. 

Naravno da se dogovaraju i druge pozicije, ali one neće biti deo zvaničnog sporazuma. Ipak nagađa se da je već dogovoren minimalni iznos koji bi Sberbanka mogla da naplati, a navodno je reč o 60 odsto potraživanja. S obzirom na to da će se namirivati vlasničkim udelima u budućem “novom Agrokoru” o proceni vrednosti imovine zavisi koliki će to udo biti. Naime, konsultanti iz AlixPartnersa su vrednost koncerna za poverioce procenili na 1,8 do 3,8 milijardi evra.