Svet

Veštačka inteligencija transformiše radno mesto

veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija umešala je prste u gotovo sve oblasti biznisa. Kompanije koriste veštačku intelegenciju da prognoziraju ponudu i tražnju, da angažuju radnike, da rade s kupcima… Prošle godine potrošile su oko 22 milijarde dolara na razna udruživanja i akvizicije u vezi s veštačkom inteligencijom. To je oko 26 puta više nego pre dve godine. Google je otišao toliko daleko da je izjavio da će veštačka inteligencija učiniti više za čovečanstvo od pronalska vatre ili struje

Te grandiozne prognoze pomalo su uznemirujuće. Mnogi smatraju da bi veštačka inteligencija mogla brže da uništi poslove nego što ih je stvorila. Manje poznato, ali isto tako važno pitanje jeste na koji će način veštačka inteligencija transformisati radno mesto u budućnosti. Menadžeri će pomoću veštačke inteligencije moći da dobiju savršenu kontrolu nad svojim zaposlenima. Amazon je, recimo, patentirao manžetnu koja prati pokret ruku radnika u skladištima i koristi vibracije kako bi ih podstakla da budu efikasniji. Softverska firma Workday koristeći veštačku inteligenciju daje 60 faktora koji predviđaju koji će zaposleni dati otkaz.

Startap kompanija Humanize prodaje pametne identifikacione bedževe koji prate zaposlene u kancelariji i otkrivaju kako funkcionišu s drugim kolegama.

Ali „veliki brat” na poslu nije ništa novo. Radnici u fabrikama odavno imaju čipove koje koriste za ulazak i izlazak iz fabrike i šefovi već mogu da vide šta zaposleni rade na svojim kompjuterima.
Međutim, uz malu pomoć veštačke inteligencije kontrola na poslu stalno je prisutna. Svaki podatak o zaposlenom je važan. Mnogi čak i pristaju na konstantnu proveru i kontrolu kada potpisuju svoj ugovor o radu.

Kuda sve to vodi?

veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija mora da poboljša produktivnost. Kompanija Humanize spaja podatke sa svojih bedževa s kalendarima zaposlenih i mejlovima da bi videla da li i kako zaposleni rade timski.
Slack, aplikacija za razmenu poruka na radnom mestu, pomaže rukovodiocima da procene koliko brzo zaposleni izvršavaju zadatke. Nadređeni tako mogu da vide da li radnici odugovlače, da li nose zaštitnu opremu u fabrikama…

Veštačka inteligencija može da utiče i povoljno na zaposlene, na primer na povećanje plata onima koji to zaslužuju. Tektio, startap firma, koristi veštačku inteligenciju za poboljšanje posla. Tako je, na primer, utvrđeno da žene pozitivno reaguju na posao koji pominje razvoj tima umesto upravljanje timom. Algoritmi uzimaju u obzir razlike u platama između polova i rasa, mogu da spreče seksualno uznemiravanje, koje menadžeri svesno ili nesvesno često zanemaruju.

Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji kompanije danas mogu da prate koliko njihovi zaposleni rade kada su na odmoru i da li uopšte misle na posao. Veriato, softverska firma, ide toliko daleko da prati i prijavljuje sve zaposlene na tastaturi na kompjuteru kako bi procenila koliko su posvećeni kompaniji u kojoj rade. Kompanije koriste veštačku inteligenciju i da bi istražile šta zaposleni rade na društvenim mrežama, a ne samo za profesionalnu komunikaciju.

Upotreba veštačke inteligencije mora da bude transparentna. Zaposleni moraju da budu upućeni u tehnologije koje se koriste na radnom mestu i u podatke koji se prikupljaju. Treba pronaći kompromis između privatnosti i veštačke inteligencije, a za to je potrebno razmišljanje, spremnost poslodavca i zaposlenih na prilagođavanje i velika doza čovečnosti!