Region

Agrokor: Nagodba do kraja meseca

Agrokor Nagodba do kraja meseca

Maksim Poletajev, drugi čovek Sberbanke juče se sastao sa premijerom i predsednicom Hrvatske, Andrejem Plenkovićem i Kolindom Grabar Kitarović. Procenjuje se da bi nagodba mogla da se dogodi do kraja meseca, a Sberbanci bi pripalo 40 odsto vlasništva Agrokora.

Nakon sastanka u vladi, Poletajev je rekao je da su blizu kompromisa u postizanju nagodbe, da je došlo do dramatične promene situacije te da će Sberbank zadržati svoj udeo u Agrokoru, ali koliki bi on mogao biti želeo da kaže.

Kako se navodi u hrvatskim medijima Poletaev ispričao da su u Sberbanku bili iznenađeni kada je osnivač Agrokora Ivica Todorić u februaru prošle godine u Moskvi saopštio da mu je potrebno dodatnih 100 miliona evra, jer ih je ranije uverio da je refinansiranjem kredita iz novembra 2016. rešio problem likvidnosti. Poletaev se tada, navodi se, lično založio za odobrenje tog kredita.

Na sastanku u Zagrebu poručio je i da svi moraju snositi deo gubitaka te da Todorić mora biti procesuiran pored hrvatskim sudovima. Iz kabineta hrvatske predsednice, nakon razgovora sa Poletajevim saopšteno je da je on Kolindi Grabar Kitarović predočio viđenje Srberbanka u vezi sa postizanjem nagodbe za Agrokor, istakavši predanost Sberbanka dugoročnom ostanku u ovoj firmi i dijalogu s ključnim partnerima.

Predsednica je ukazala na značaj postizanja nagodbe za očuvanje stabilnosti hrvatske privrede i radnih mesta, s čime se je prvi zamenik predsednika Uprave Poletajev složio. Predsednica je posebno apelovala da se u postupku nagodbe vodi računa o interesima svih dobavljača i iznadje što pravičnije rešenje za sve.