Konsalting

Japanska Poslovna Alijansa

Japanska Poslovna Alijansa

Japanska Poslovna Alijansa u Srbiji (JPAS) je poslovno udruženje, osnovano 2017. godine, uz snažnu podršku Ambasade Japana u Republici Srbiji, a na inicijativu japanskih kompanija koje već posluju u Srbiji. JPAS okuplja kako japanske kompanije tako i srpske kompanije koje blisko sarađuju sa japanskim kompanijama ili zastupaju njihove poslovne interese. Članice Alijanse posluju, između ostalog, u oblasti automobilske, farmaceutske, prehrambene, mašinske, elektronske, kreativne i IT industije, kao i u oblasti medicine, trgovine, konsaltinga i bankartsva….

Osnovni cilj udruženja je unapređenje saradnje između Japana i Srbije, a pre svega kroz razvoj privrednih odnosa dve zemlje, gde postoji veliki potencijal. Upravo su i aktivnosti Alijanse definisane u skladu sa osnovnim ciljem i usmerene ka pružanju podrške postojećoj japanskoj poslovnoj zajednici, tj. budućim i postojećim članicama, pri poslovanju u Srbiji, kao i pri dolasku novih japanskih kompanija u Srbiju, pružanju podrške japanske poslovne zajednice u kreiranju i unapređenju uslova poslovanja u Srbiji i promociji kulture i vrednosti Japana.

JPAS skupština i sastanak sa Ambasadorom održan u Ambasadi

JPAS blisko sarađuje sa Ambasadom Japana u Srbiji, ali i sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu (JETRO) i Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA), koje su i počasne članice Alijanse, a pre svega u domenu informisanja predstavnika dve privrede o poslovnim mogućnostima, ostvarivanja poslovne saradnje i prenošenja pozitivnih iskustava privrede Japana u Srbiju. Upravo sa ciljem dodatnog povezivanja relevantnih partnera, JPAS je tokom ove godine potpisao i Memorandum o saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS), a u cilju efikasne koordinacije aktivnosti relevantnih institucija u procesu unapređenja privredne saradnje Srbije i Japana.
JPAS je i direktan rezultat rastućeg prisustva japanske poslovne zajednice u Republici Srbiji, kao i daljeg intenziviranja interesovanja japanske poslovne zajednice za saradnju sa Srbijom.
Intenziviranje saradnje dve zemlje ogleda se u činjenici da je prošle godine realizovana i prva japanska greenfield investicija u Srbiji naše članice, kompanije Yazaki, a pored postojećih fabrika naših članica, kompanija Japan Tobacco International (JTI) i Panasonic, investicijama i preuzimanjima na globalnom nivou, proizvodne kapacitete u Srbiji imaju i japanske kompanije Kansai Paints i Hi-Lex , tj. trenutno u Srbiji posluje pet japanskih fabrika. Značajno je pomenti i aktivnosti kompanije Itochu tokom protekle godine u oblasti zaštite životne sredine, kao i u privatnom sektoru, u oblasti prehrambene industrije.
Tokom 2017. godine Srbiju je nakon skoro deset godina posetila i japanska privredna delegacija, a u organizaciji RAS, PKS, JETRO i uz podršku JPAS-a, sa kojom je predsednik JPAS-a, g. Goran Pekez, podelio iskustva japanskih kompanija koje posluju u Srbiji. Japanske kompanije imale su priliku da se bliže upoznaju sa uslovima poslovanja u Srbiji i sastanu sa potencijalnim partnerima u Srbiji. Bitno je naglasiti i da je samo nekoliko meseci nakon posete naša članica Soft Road Apps započela poslovanje u Srbiji.

I tokom ove godine planira se organizacija posete delegacije japanskih privrednika Srbiji u saradnji sa japanskim partnerima, što je i u skladu sa ciljem Alijanse da se ostvari bliža saradnja dve privrede.
U januaru ove godine usledila je i istorijska poseta japanskog premijera g. Abe-a Srbiji, pri čemu se zvaničnoj pridružila i poslovna delegacija od šesnaest japanskih kompanija. Ambasada Japana, PKS, RAS i JPAS organizovale su poseban poslovni događaj za delegaciju, sa ciljem informisanja japanskih kompanija o poslovnim mogućnostima u Srbiji, kao i ostvarivanja direktog kontakta sa članicama JPAS-a i srpskim kompanijama i informisanja o aktivnostima japanske poslovne zajednice u Srbiji.
Japanska Alijansa će u narednom periodu nastaviti i sa aktivnostima usmerenim ka razmeni iskustava, informisanju, edukaciji i bližem upoznavanju i povezivanju članica i partnera, kroz organizaciju stručnih seminara i poslovnih susreta sa relevantnim partnerima.
U planu je i organizacija tematskih konferencija i uspostavljanja redovnog dijaloga sa predstavnicima relevantnih institucija u cilju prenošenja pozitivnih iskustava u oblastima u kojima posluju članice Alijanse, a aktivnosti se već planiraju u okviru rada posebnih industrijskih grupacija formiranih u okviru JPAS-a.
Takođe, JPAS će nastaviti da podržava i promociju kulture i vrednosti Japana zajedno sa svojim članicama.
Iako geografski udaljene, Japan i Srbija već tradicionalno imaju odličnu saradnju u različitim oblastima, a uvereni smo da će aktivnosti Alijanse doprineti i daljem unapređenju privredne saradnje dve zemlje.