Konsalting

Nordijska poslovna alijansa

Nordijska poslovna alijansa

Nordijska poslovna alijansa je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da postane platforma za razmenu ideja i iskustava nordijske poslovne zajednice u Srbiji.

Naša misija je da promovišemo nordijske vrednosti poput inovativnosti, otvorenosti, poverenja i odgovornosti, da prenesemo poslovnu kulturu i znanja iz nordijskih zemalja. Takođe, potrudićemo se da iznađemo konstruktivna rešenja zarad pospešivanja trgovine između nordijskih zemalja i Srbije. Cilj nam je da pomognemo kompanijama sa severa da nađu partnere u Srbiji i obrnuto. Pored toga, cilj nam je da podržavamo novoosnovane kompanije, da povećamo investicije i trgovinsku razmenu. Cilj nam je da promovišemo i osnažimo mrežu i saradnju između nordijskih kompanija i Srbije i da doprinesemo razvoju poslovnih veza i aktivnosti među njima. Nordijska poslovna alijansa planira da organizuje različite događaje, egzibicije, sajmove, donacije i druge aktivnosti koje bi predstavljale priliku za članove da podele svoje znanje i iskustvo i da se povežu sa kolegama i potencijalnim poslovnim partnerima.

NORDIJSKI INOVATIVNI BIZNIS U SRBIJI
6. 9.2016. Nordijska poslovna alijansa u partnerstvu sa Ambasadom Finske organizovala je događaj „Nordijski inovativni biznis u Srbiji”, u rezidenciji ambasadora Finske u Beogradu Pertija Ikonena. Predstavnici nordijskih kompanija imali su priliku da razgovaraju sa tadašnjim predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem kako bi unapredili poslovnu klimu u Srbiji. Predviđena kao platforma za razmenu ideja u okviru javno-privatnog dijaloga, panel-diskusija bila je prilika da se predsedniku Vlade predstave trenutni izazovi s kojima se naši članovi i njihovi poslovni partneri suočavaju u Srbiji. Pozabavili smo se problemima iz različitih sektora, a predstavnici kompanija članica učestvovali su u panel-diskusiji s premijerom, fokusirajući se na goruća (relevantna) pitanja svih članica Nordijske poslovne alijanse i istovremeno pružajući svojim kompanijama primere dobre prakse. Panelisti su bili ambasador Finske u Beogradu Perti Ikonen, generalni direktor Telenora Ingebourg Ofsthus, generalni direktor Novo Nordiska Predrag Radošević, generalni direktor Tikkurile Algirdas Krupavicijus, regionalni direktor za razvoj Ikee Vladislav Lalić, predsednica Borda Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević i izvršni direktor Nordijske poslovne alijanse Andreja Pavlović, koji je moderirao diskusiju. Učesnici događaja složili su se da su inovacije u poslovnom sektoru siguran put ka privlačenju više investicija u Srbiju i povećanju konkurentnosti srpske privrede. Nordijske kompanije, poznate kao svetski lideri u poslovnim inovacijama, nisu zainteresovane da samo posluju u Srbiji već i da podele svoje znanje i iskustvo. Ambasador Finske Perti Ikonen naglasio je da postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa između Srbije i nordijskih zemalja.

 

POSETA GRADU ŠAPCU

POSETA GRADU ŠAPCU
25. 10. 2016. Nordijska poslovna alijansa u Srbiji organizovala je posetu Šapcu. Po dolasku, delegaciji su se obratili gradonačelnik Šapca i ambasador Finske u Srbiji Perti Ikonen. Delegaciji su predstavljeni lokalni investicioni kapaciteti, primeri dobre prakse i uslovi za lokalno poslovanje, nakon čega se prešlo u obilazak gradske slobodne trgovinske zone, a na samom kraju ostavljeno je slobodno vreme za B2B i networking.

HELENSKO PRIVREDNO UDRUŽENJE SRBIJE, SLOVENAČKI POSLOVNI KLUB I NORDIJSKA POSLOVNA ALIJANSA
9. 11. 2016. Helensko privredno udruženje Srbije, Slovenački poslovni klub i Nordijska poslovna alijansa zajedničkim snagama organizovali su u Hyatt Regency Hotelu Speed business meeting za svoje članove. Događaj je kompanijama učesnicama dao mogućnost da efikasno predstave sebe, svoje usluge i proizvode svim ostalim učesnicima. Posle skupa usledio je koktel za sve prisutne.

POSETA SMEDEREVU
9. 12. 2016. Nordijska poslovna alijansa organizovala je posetu Smederevu. Po dolasku, delegaciji su se obratili gradonačelnica dr Jasna Avramović, ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin i izvršni direktor Nordijske poslovne alijanse u Srbiji Andreja Pavlović. Direktorka smederevske slobodne trgovinske zone Milica Mijatović predstavila je lokalne investicione kapacitete, primere dobre prakse i uslove lokalnog poslovanja. Organizovana je poseta gradskoj slobodnoj trgovinskoj zoni, a na samom kraju i B2B, gde su članovi imali priliku da se upoznaju sa stranim investitorima i javnim preduzećima u Smederevu.

BEYOND BUDGETING
17. 11. 2016. Nordijska poslovna alijansa i kompanija Trizma u partnerstvu sa Ambasadom Norveške u Srbiji organizovale su predavanje „Beyond Budgeting” u rezidenciji ambasadora Norveške. Predavanje je održao Bjarte Bogsnes, kreator sistema „Beyond Budgeting” i potpredsednik Statoila, najveće naftne kompanije u nordijskom regionu. Na predstavljanju novog modela menadžmenta iz norveške kompanije za naftu i gas Statoil u Beogradu, ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad održao je predavanje o tom inovativnom sistemu. „Dobijete više odgovornosti, ali u isto vreme i više slobode. O vašem radu prosuđuje se na osnovu rezultata, a ne na osnovu toga koliko ste novca potrošili”, rekao je ambasador. On je naveo da je Statoil javno-privatna firma, ali da njen model samoregulativnog upravljanja može biti primenjen u firmama u Srbiji. „Lakše je primeniti ga u privatnom sektoru, ali nije nemoguće ni u javnom, i to je ono što mi pokušavamo i ovde u ambasadi”, dodao je Bjornstad. Potpredsednik Statoila Bjarte Bogsnes rekao je da je ta naftna kompanija napustila tradicionalno rukovođenje kako bi obezbedila lidersku poziciju. „Naša zvezda vodilja ne sme biti da idemo lakšim putem, nego da radimo ono što je dobro za poziciju kompanije. Liderska pozicija i ne treba da bude laka”, rekao je on. Statoil je norveška kompanija za naftu i gas koja posluje u 34 zemlje, ima 20.000 zaposlenih i promet od oko 90 milijardi američkih dolara.

EU NETWORKING PRIJEM
20. 4. 2017. Beogradski splav Vizantija omogućio je prostor za veliki susret osam evropskih privrednih komora koje posluju u Srbiji. Prijemu je prisustvovalo 250 ljudi, uključujući i članove komora, strane i domaće poslovne ljude i menadžere. To je bio prvi i najvažniji skup evropskih trgovinskih komora do danas, organizovan radi umrežavanja članova i jačanja međusobne saradnje. Događaju su prisustvovali članovi Helenskog privrednog udruženja, Francusko-srpske privredne komore, Nemačko-srpske privredne komore, Komore italijansko-srpskih privrednika, Belgijsko-srpskog poslovnog udruženja, Slovenačkog poslovnog kluba, Hrvatskog poslovnog kluba i Nordijske poslovne alijanse. To je bio samo prvi u nizu planiranih zajedničkih događaja predstavnika evropske privrede u Srbiji, koja je najistaknutija na srpskom tržištu, radi promovisanja zajedničkih nastupa, unapređenja poslovnog okruženja i podrške lokalnim institucijama prenošenjem najboljih evropskih praksi.

NACIONALNI DAN ŠVEDSKE I STOGODIŠNJICA DIPLOMATSKIH ODNOSA IZMEĐU ŠVEDSKE I SRBIJE
6. 6. 2017. Povodom stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije, ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin organizovao je proslavu koja se poklopila sa Nacionalnim danom Švedske. Svečanost je otvorio dečji hor RTS-a „Kolibri”, a zatim je ambasador Lundin održao govor u sklopu svečanog prijema. Događaju su prisustvovali mnogi članovi diplomatske zajednice i ličnosti iz ekonomskog, kulturnog i političkog života Srbije.

BUSINESS SPEED MEETING SA PREDSTAVNICIMA AMCHAMA I FRANCUSKO-SRPSKE KOMORE
6. 4. 2017. U Hyatt Regency Hotelu u Beogradu predstavnici kompanija članica Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), Francusko-srpske privredne komore (CCIFS) i Nordijske poslovne alijanse (NBA) sastali su se na još jednom u nizu događaja na „brzim poslovnim sastancima” (Business Speed Meeting). Tokom događaja članovi poslovnih udruženja dobilli su priliku da prošire svoju mrežu kontakata i da na tom inovativnom formatu neformalnog sastanka uspostave osnov za buduću poslovnu saradnju. Business Speed Meeting sastoji se iz niza kratkih poslovnih sastanaka od 10 minuta, čiji je cilj da doprinesu poslovnom razvoju i uspostavljanju kontakata između učesnika, predstave svoje aktivnosti i ostvare poslovnu saradnju, u prisustvu nekih od najuspešnijih domaćih i međunarodnih kompanija. Preko 40 učesnika, članova triju komora, imalo je priliku da u razgovorima „jedan na jedan” razmotri potencijalne vidove saradnje. Prvi ovogodišnji Business Speed Meeting otvorili su izvršna direktorka Američke privredne komore u Srbiji Vera Nikolić Dimić, generalna direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić i izvršni direktor Nordijske poslovne alijanse Andreja Pavlović. Oni su istakli značaj saradnje privrednih komora za osnaživanje veza i saradnje malih, srednjih i velikih preduzeća.

THE BULLET PROOF® MANAGER – OTPORAN NA SVE POSLOVNE IZAZOVE
13. 6. 2017. Nordijska poslovna alijansa i Centar za ekonomiju organizovali su kratku prezentaciju i radionicu u beogradskom Hotelu Saint Ten, radi boljeg upoznavanja zainteresovanih sa CRESTCOM-ovim programom Bullet Proof® Manager, jednim od vodećih poslovnih edukativnih sistema u svetu, sada dostupnim i u Srbiji. Događaj je organizovan da bi se u Srbiji čulo za relevantna poslovna iskustva, primere dobre prakse, uspešne priče i ideje, od kojih se mnoge mogu odmah primeniti u svakodnevnom poslovanju.

ODRŽIVE I INOVATIVNE OPERACIJE
21. 9. 2017. Inovacije, obrazovanje i održivost bile su tri ključne reči seminara „Održivi i inovativni biznis”, koji su zajednički organizovali Ambasada Finske u Srbiji i 100 partnerskih kompanija Suomi Finland, uz podršku Nordijske poslovne alijanse. Cilj tog poslovnog događaja bila je razmena iskustava održivih i inovativnih operacija koje su finske kompanije i njihovi distributeri obavljali u svojim aktivnostima.