Konsalting

Nemačka privreda u Srbiji

Nemačko-srpska privredna komora: Nemačka privreda u Srbiji

Prema podacima ankete Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) o privrednom ambijentu u Srbiji, koja se sprovodi svake godine među kompanijama članicama, skoro 90 odsto njih ponovo bi investiralo u našoj zemlji. Zato je AHK Srbija snažan partner u kreiranju privrednog ambijenta i lider u spajanju stranih i domaćih privrednika i investitora…

Saradnja Srbije i Nemačke iz godine u godinu napreduje kako u politici tako i u ekonomiji. U Srbiji posluje oko 400 kompanija s nemačkim kapitalom koje su otvorile 35.000 radnih mesta, uložile 1,8 milijardi evra od 2000. godine i svakodnevno doprinose modernizaciji i uvođenju evropskih normi i međunarodnih standarda.

Ekonomski most između Srbije i Nemačke
Nemačko-srpska privredna komora kao ekonomski most između dveju zemalja pripada sistemu nemačkih spoljnotrgovinskih i industrijskih komora sa 130 kancelarija u 90 država. Još od osnivanja tadašnje Delegacije nemačke privrede u Srbiji i Nemačko-srpskog privrednog udruženja 2001. do zvaničnog osnivanja Komore 14. aprila 2016. godine, AHK Srbija zastupa interese kompanija članica, pruža informativnu podršku njihovom poslovanju i zalaže se za razvoj i unapređenje nemačko-srpske trgovine i saradnje u svim privrednim aspektima. Jedan od zadataka Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji jeste savetodavna podrška nemačkim firmama prilikom stupanja na srpsko tržište, kao i srpskim privrednicima prilikom ulaska na nemačko tržište.

Speed Business Meeting

AHK Srbij

Oktoberfest

a zastupnik interesa mreže kompanija članica
Komora pruža podršku kompanijama iz Srbije koje žele da predstave svoje poslovanje na najvećim nemačkim sajmovima, poput onih u Minhenu, Kelnu i Nirnbergu, i pruža niz drugih savetničkih usluga.
AHK Srbija za zaposlene u kompanijama članicama redovno organizuje niz radionica, seminara, edukacija i obuka iz oblasti finansija, prava, menadžmenta, ljudskih resursa i energetske efikasnosti. Cilj je da se članovima pruži prilika da se informišu, upoznaju, razmene iskustva i diskutuju o novim temama i aktuelnim problemima.
Osim brojnih delegacijskih putovanja, projekata od nacionalnog značaja i izvoznih inicijativa, AHK Srbija godišnje organizuje više od 40 događaja, među kojima i Members Dinner, Speed Business Meetings, konferencije, seminare i radionice, susrete radnih grupa (HR, energetska efikasnost i komunikacije), ali i poslovni Oktoberfest, fudbalski turnir za zaposlene kompanija članica i drugo.
Za članove Komore obezbeđen je popust od 25 odsto na sve komorske usluge. Velika pažnja posvećuje se uspostavljanju i negovanju poslovnih veza između kompanija članica, posredovanju pri upoznavanju i pružanju mogućnosti za predstavljanje proizvoda i usluga i uspostavljanju jačih kontakata.

Komora je organizator jedinog multikongresa u Srbiji Serbian Visions
Multikongres Serbian Visions okuplja 60 nevladinih organizacija i stručnih asocijacija, udruženja i istitucija koji se zalažu za bolju budućnost građana i zemlje. Tokom drugog multikongresa, koji je održan 26. i 27. novembra 2016. na svaka dva sata smenjivale su se prezentacije, paneli, diskusije, predavanja i filmske projekcije, u svim konferencijskim salama hotela Radisson Blu Old Mill u Belgradu. Više od 3.000 ljudi imalo je priliku da izabere i poseti neku od ukupno 60 manifestacija koje su obuhvatile širok spektar aktuelnih tema – od ljudskih prava, preko evropskih integracija, do aktuelnih tema iz ekonomije. Treći Serbian Visions održaće se 25. i 26. novembra 2017.

AHK Oktoberfest
Članovi Nemačko-srpske privredne komore ne moraju da putuju u Minhen da bi osetili atmosferu najvećeg nacionalnog nemačkog festivala. Drugi AHK Oktoberfest u Beogradu, koji se ove godine realizuje uz podršku partnera, članice AHK Srbije Messer Tehnogas AD Beograd, održava se 13. i 14. oktobra u originalnom bavarskom ambijentu uz nemačko pivo, raznovrsnu bavarsku kuhinju, prepoznatljivu nošnju dirndl i takmičenja u držanju krigli i ispijanju piva. Za fantastičnu atmosferu pobrinuće se i najpoznatiji domaći trubački sastav Big Bend Dejana Petrovića. Članovi AHK Srbije, njihovi partneri i brojni gosti iz privrednog i javnog života Srbije uživaće na dvodnevnoj manifestaciji koja će i ove godine biti humanitarnog karaktera. Priloge prikupljene od deljenja krigli AHK Srbija poklanja nekoj od organizacija u Srbiji.

AHK Members Dinner
Na ovom popularnom događaju članovi AHK Srbije imaju mogućnost da čuju aktuelne informacije od ličnosti s privredne i političke scene Srbije i Nemačke, kao i da se uz koktel međusobno upoznaju i razmene iskustva. Na poslednjem AHK Members Dinneru, koji je okupio više od 120 članova Nemačko–srpske privredne komore, počasna gošća bila je tadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Nemci traže dobavljače iz regiona
Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana predstavlja rezultat zajedničkih napora zemalja Zapadne Evrope i Zapadnog Balkana posle Konferencije o Zapadnom Balkanu, održane avgusta 2014. godine u Berlinu. Cilj je da se kompanije iz Nemačke koje su u potrazi za dobavljačima i konkretnim proizvodima povežu i uđu u dijalog sa izabranim kvalifikovanim firmama sa Zapadnog Balkana. Ove godine Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana prvi put je, posle Dortmunda i Minhena, održana van Nemačke – u Srbiji. Predstavnici 142 kompanije iz regiona razgovarali su sa 24 nemačke kompanije o partnerstvu i mogućnostima uključivanja u dobavljačke lance.

Projekti izvozne inicijative
U sklopu projekata izvozne inicijative na temu obnovljivih izvora energije, AHK Srbija od 16. do 18. oktobra 2017. organizuje studijsko putovanje u Berlin/Brandenburg, s fokusom na biomasu i biogas, u okviru kojeg će pet nemačkih kompanija srpskim firmama predstaviti svoj know-how i usluge. Produktivan i zanimljiv program u Bavarskoj očekuje srpske kompanije od 6. do 10. novembra 2017. u okviru programa Bayern – Fit for Partnership, na temu „Mašine i postrojenja za obradu drveta i proizvodnju nameštaja”. Cilj tog delegacijskog putovanja jeste razmena know-how, usavršavanje učesnika i produbljivanje poslovne saradnje između bavarskih i srpskih preduzeća i institucija. Učesnici će dobiti informacije o standardima Evropske unije iz oblasti drvne industrije i industrije nameštaja, ali i uspostaviti dragocene kontakte iz branše.

Seniorski ekspertski servis (SES)
AHK Srbija zastupnik je SES programa, koji pruža podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Seniorski ekspertski servis je neprofitna organizacija sa više od 9.000 eksperata seniora, koju subvencioniše nemačka država. Njen osnovni zadatak jeste posredovanje u slanju eksperata seniora i njihovom angažmanu u malim i srednjim preduzećima i institucijama u Srbiji. Preduzeća u Srbiji na osnovu svojih potreba traže eksperta seniora iz određene oblasti i dobijaju mogućnost da izaberu odgovarajućeg koji će uz plaćen prevoz, smeštaj i dnevnicu od samo pet evra pružiti svoje znanje i iskustvo iz željene oblasti. Njegov boravak traje do tri nedelje, u zavisnosti od dogovora s preduzećem domaćinom. Takvu vrstu usluge godišnje koristi pet preduzeća iz Srbije. MN