Konsalting

Francusko-srpska privredna komora: Francuska privreda u Srbiji

Francusko-srpska privredna komora: Francuska privreda u Srbiji

U Srbiji je francuska poslovna zajednica okupljena oko Francusko-srpske privredne komore. Osnovana je u Beogradu 2005. u formi poslovnog kluba. Četiri godine kasnije, učlanjenjem u mrežu svih francuskih privrednih komora u inostranstvu, taj poslovni klub dobio je i formalno status privredne komore. Danas Francusko-srpska privredna komora okuplja više od 100 kompanija, većinom francuskih koje posluju u Srbiji. Intenzivno radi i na dovođenju novih francuskih preduzeća, pre svega malih i srednjih, u Srbiju…

Francuske kompanije počele su da otvaraju svoja predstavništva u našoj zemlji posle 2000. godine, a danas ukupno zapošljavaju preko 10.000 ljudi. Neke od najznačajnijih svakako su Michelin, koji u svojoj filijali Tigar Tyres u Pirotu zapošljava više od 3.000 radnika, i Lafarge, svetski lider u proizvodnji cementa. Ta kompanija otvorila je Poslovni park u Beočinu i zaposlila 270 radnika. Pre dve godine francuski Hutchinson došao je u Srbiju, a danas je u njegovoj fabrici u Rumi zaposleno oko 200 ljudi. Francuske kompanije posluju i u sektoru energetike i voda, a neke od njih su Schneider Electric, Total, Veolie, Sade… U Vojvodini su upravo Francuzi među vodećim stranim investitorima, i to u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Među kompanijama koje uspešno posluju izdvajaju se Sladara Maltinex-Soufflet, Somboled-Lactalis, Mlekoprodukt–Bongrain, Axereal, Sanders SH… U sektoru bankarstva Francuzi su na našem tržištu zastupljeni sa dve banke, Societe Generale i Credit Agricole. U Srbiji, takođe, godinama uspešno posluju poznate francuske kompanije Atos, L’Oréal, Sanofi, Renault, a nedavno je svoje predstavništvo otvorio i gigant za transport i logistiku Geodis.

Širenje mreže kontakata
Članstvo u Francusko-srpskoj privrednoj komori donosi mogućnost za širenje mreže kontakata, i to pre svega s direktorima najznačajnijih francuskih kompanija i njihovim saradnicima. Jedan od najatraktivnijih događaja koje organizuje Komora svakako je Gala veče. Dešava se jednom godišnje i okuplja više od 200 zvanica, diplomata, privrednika i ličnosti iz javnog života.

Mladi talenti bili su tema ovogodišnje Gala večeri održane 25. maja u hotelu Jugoslavija u Beogradu. Mnogobrojne zvanice bile su u prilici da vide scenske tačke mladih umetnika, a tom prilikom dodeljen je i godišnji Gran pri Komore.
Od sedam nominovanih kompanija, Gran pri za inovacije dobila je Societe Generale banka, za projekat strateške saradnje sa ICT Hubom i unapređenje saradnje sa fintech startapovima. Nagrada za društveno odgovorno poslovanje otišla je u ruke Fly Fly Travel, za besplatne stručne obuke koje ta kompanija nudi u okviru svoje letnje škole. Specijalan Gran pri za izuzetan doprinos bilateralnoj saradnji, Komora je ove godine uručila poznatom srpskom onkologu i direktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radanu Džodiću.
Francusko-srpska privredna komora redovno organizuje i Francusku nedelju, tokom koje promoviše francuske proizvode, ekspertizu i kulturu. Francuska nedelja podrazumeva niz događaja na različitim mestima u Beogradu. Tradicionalno se održava trećeg četvrtka u novembru, kada se dočekuje mlado francusko vino – novi božole. Ove godine tema Francuske nedelje biće inovacije u digitalizaciji, što je potpuno u skladu s trenutnom privrednom strategijom Francuske, ali i inicijativama koje se na tom polju mogu videti u Srbiji. Tokom sedam dana, biće održan onlajn sajam zapošljavanja i aktivirana digitalna mapa francuskih proizvoda.
Francuska ekspertiza promoviše se i tradicionalnom Studentskom nagradom kojom Komora nagrađuje najbolje studentske eseje na zadatu temu iz oblasti održivog razvoja. Ove godine studenti su imali zadatak da napišu esej o održivom razvoju u doba digitalizacije. Za tri najbolja rada, kompanije članice pripremile su vredne novčane nagrade. Schneider Electric, Elekrovat i Enel PS sponzorišu nagrade sa 1.000, 800 i 600 evra. Francusko–srpska privredna komora održava i tematske radionice, seminare, edukacije i obuke za zaposlene. Ponuda je raznovrsna: od veština upravljanja timovima, vremenom i stresom, preko obuka za poslovne asistente, za javni nastup i treninga iz oblasti finansija, do obuka i predavanja na temu promena u zakonskoj regulativi.

Brzi poslovni sastanci
Svakog meseca članovi Komore okupljaju se u prostorijama jednog od preduzeća članova, što je idealna prilika, naročito za pridošlice, da predstave svoje poslovanje. Od početka godine, članove su ugostili PricewaterhouseCoopers, Hit Auto, Argus Security Projects i Adria Media grupa.

Osim toga, u saradnji s drugim komorama i poslovnim klubovima, Francusko-srpska privredna komora organizuje i nekoliko Speed Business Meetinga tokom godine. Reč je o brzim poslovnim sastancima koji traju deset minuta i idealna su prilika za poslovne ljude da razmene što veći broj kontakata za kratko vreme i kasnije nastave saradnju. U aprilu je održan brzi poslovni sastanak s članovima Američke privredne komore i Nordijske poslovne alijanse.

Sa željom da promoviše francusku ekspertizu u industriji i biznisu, Komora organizuje i poslovne konferencije i forume na koje dovodi vrhunske francuske stručnjake.
Prošle godine, u saradnji s Ambasadom Francuske i Privrednom komorom Srbije, održana je konferencija „O gradu budućnosti”. Na njoj su vodeći francuski stručnjaci u oblasti urbanizma i stvaranja održivih gradova predstavili dostignuća na konkretnim projektima.
Budući da je Francuska na čelu najsavremenijih svetskih tehnologija, pre svega kada je reč o koncepciji bolnica i medicinskoj opremi, za septembar je zakazana konferencija o najnovijim dostignućima u medicinskoj industriji.

Direktori francuskih kompanija savetuju mlade
Francusko-srpska privredna komora pokrenula je i „Startap akcelerator”. Reč je o programu besplatne mentorske podrške najboljim srpskim startapovima. Ideja je da članovi Upravnog odbora, direktori najvećih francuskih kompanija, godinu dana savetuju mlade ljude koji su pokrenuli startap i pomognu im da razviju biznis.

Na konkurs je stiglo više od 20 projekata, a odabrana su dva. Prvi je CarGo, mobilna aplikacija za naručivanje vožnje, srpska verzija Ubera, a drugi je Petguards, platforma za čuvanje kućnih ljubimaca.


Dragoljub Damljanović

Na čelu Francusko–srpske privredne komore je Upravni odbor sa 11 članova.Na čelu Francusko–srpske privredne komore je Upravni odbor sa 11 članova.Predsednik Komore je Dragoljub Damljanović, direktor za energetiku i usluge kompanije Schneider Electric za Jugoistočnu Evropu.Potpredsednik je Erik Graser, direktor preduzeća Hit Auto. U proseku, zaposleni u Komori odgovore na više od 150 različitih upita u vezi sa srpskim tržištem.